Празник Сретења Господњег у Крушедолу

Празник Сретења Господњег је храмовна Слава у селу Крушедолу, а храм који је
сада сеоска Црква беше основан у 16. веку као храм манастира Свете Мајке Ангелине

посвећен управо Сретењу.

Чудесна је прича како су мајка и син саградили два манастира близу један другом како би имали и у монашком животу ту част сусрета. Манастир Крушедол је основао син Мајке Ангелине Светитељ Максим, док је манастир Сретења основала Света Мајка Ангелина и сада је то само сеоска Црква која подсећа све нас на нашу историју и прошлост.

Међутим, сеоски храм Сретења није само прошлост већ се и данас приноси Богу Света Литургија на томе светоме месту, у селу Крушедолу. Да ли смо свесни прожимања прошлости, садашњости и будућности у нашем хришћанском животу?

Свету Литургију на празник храмовне Славе Сретења служили су: архимандрит
Сава Јованчевић игуман манастира Крушедола и јереј Слободан Вујасиновић
архијерејски намесник сремско-карловачки. Беседио је игуман Сава са освртом на
неизбежан сусрет са вечношћу сваког хришћанина. За певницом је био богослов
Бранислав Мисиркић са појцима. Присуствовали су верници села Крушедола,

Прњавора, Марадика и Бешке. Кум Славе за ову годину је Ратомир Филиповић из Крушедола са породицом, а изабран је кум за следећу годину, Владимир Велићански такође из Крушедола са својом породицом.

После Свете Литургије уследила је литија око храма, а затим освећење славских колача. Присутнима се затим обратио старешина храма протојереј-ставрофор Петар Јованчевић, који је све позвао на трпезу љубави и захвалио се свима са жељом да се следеће године опет сви нађемо на светоме месту древног манастира Свете Мајке Ангелине.

На Светој Литургији била су присутна и деца веронауке села Крушедола, а вероучитељ ђакон Горан Груловић је после трпезе љубави водио децу веронауке до манастира Крушедола стазом којом су се по предању сусретали Света Мајка Ангелина и њен син Светитељ Максим Бранковић. То је за ученике веронауке већ постао обичај.

Текст и фотографије: ђакон Горан Груловић

Извор: Радио “Српски Сион”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *