Одржан семинар вероучитеља архијерејског намесништва сремскомитровачког и шидског

Дана 13. фебруара на празник Светих бесребреника Кира и Јована, љубављу, добротом и благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија, одржан је семинар за  вероучитеље Сремскомитровачког и Шидског намесништва  у просторијама Српског дома Српске  православне црквене општине сремскомитровачке, у коме су узели учешћа еминентни стручњаци СПЦ учећи, преносећи и поучавајући вероучитеље који су били спремни да прихвате речи, искуства и поуке уважених предавача.

Након одслужене Свете Литургије, која се у Храму Светог Великомученика Димитрија служи свакодневно, вероучитељи Сремскомитровачког намесништва на челу са архијерејским намесником сремскомитровачким, протојерејом – ставрофором Савом Ракитом, дочекали су браћу свештенике и вероучитеље Шидског намесништва, клањајући се заједно Светоме Великомученику Димитрију и узносећи молитве Преподобној мајци Параскеви .

У љубави и добру, онако као приличи граду Светих Мученика, сви сабрани у љубави, а на челу са високопречасним архијерејским намесником Савом Ракитом, дочекали смо уважене оце, професоре и господу, високопречасног проф. др Драгомира Санду, координатора за верску наставу Епархије сремске, професора др протопрезвитера –  ставрофора Драгана Милина, високопреподобног архимандрита великореметског, оца Стефана и уважену глумицу госпођу Биљану Ђуровић, професорку на Академији драмских уметности у Београду.

Након прочитане молитве и призива Духа Светога, бираним речима и очинском поуком пуном љубави и балагослова, сабранима се обратио архијерејски намесник сремскомитровачки,  протојереј – ставрофор Саво Ракита преносећи поздраве и благослове Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија, истичући значај и важност верске наставе у васпитању и образовању свакога човека. Истичући љубав као основни и суштински принцип којим се треба руководити сваки вероучитељ, наглашавајући речи Светога Јована Богослова да једно од најсавршених Имена Божијих јесте то да је Бог љубав, а и ми смо позвани да постанемо сведоци Љубави Божије.

Ово дивно, поучно и свима од користи сабрање предводио је уважени проф. др Драгомир Сандо, кординатор за верску наставу у Епархији сремској. Уважени прота и свима нам драги професор Драгомир Сандо, казивао је надахнуто о важности верске наставе, наводећи примере из свог богатог и драгоценог искуства које је несебично поделио са присутним вероучитељима. Прота Драгомир истакао је потребу да верска настава мора и треба дс буде жива, делатна и мора врхунити у активном учествовању деце у богослужењу,  јер богослужење, Света Литургија је извор васпитања и образовања сваког човека.

Предавачи су говорили на следеће теме:

Проф. др Драган Милин говорио је на тему: ” Родитељство вероучитеља као принцип у верској настави”

Високопреподобни отац Стефан говорио је на тему: “Значај верске наставе из перспективе подвижништва”

Биљана Ђуровић говорила је на тему: ” Дикција као елементарно оруђе у настави сваког вероучитеља”

Вероучитељ у КПЗ Ср. Митровица,  господин Бранислав Павков, говорио је о смислу, значају, потреби и циљевима које верска настава има у Казнено поправном заводу у Сремској Митровици.

У Сремској Митровици

дана 15.02.2021. године

Благодаримо оцу Браниславу Дивљаку за достављен текст и фотографије

Извор: Радио „Српски Сион“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *