Светињама у походе

Данашње ходочашће парохијана храма Покрова Пресвете Богородице и њихових пријатеља из Батајнице и других места имао је за циљ обилазак мање „атрактивних“ манастира, који кроз своју историју чувају многе значајне податке за које се мало зна.

Први манастир Вољавча, у Епархији шумадијској, у непосредној близини Краљева, датира из периода велике сеобе Срба под Арсенијем Чарнојевићем.

Стара црква брвнара посвећена је Светом великомученику Прокопију, а нова Преподобној мати Параскеви, чије се честице моштију чувају у манастиру и износе се на целивање у посебним приликама.

Том приликом, отац Бранислав Керечки служио је парастос на гробу мученика, протојереја – професора Саве Банковића, који се упокојио 1997. године.

Манастир Враћевшница је подигнут 1428. године а везан је за многе знане и мање знане историјске личности, од Радича Поступовича, који је васпитан на двору Кнеза Лазара, до Мелентија Павловића, Вожда Карађорђа, Милоша Обреновића. Храм је посвећен Светом великомученику Георгију.

Следећи манастир, који је био у програму обиласка је манастир Никоље у селу Доња Шаторња код Опленца, посвећен Светом Николају.

Много би времена и простора требало да се опишу данашњи утисци петроварадинских ходочасника, али ћемо се задржати на једном заједничком закључку. Наиме, сва три манастира су женски и такав топао пријем од стране игуманија и сестринства нисмо скоро доживели. Иако су у својим свакодневним обавезама и послушањима, одвојиле су време да нам објасне многе за нас до данас непознанице о догађајима и људима који су походили или боравили у овим светињама.

Посебно се захваљујемо на послужењу свакојаким ђаконијама од пита, колача до воћа и ратлука, наравно и неизбежних кафе и домаће ракије.

Још једно лепо заједничарење захваљујући добро осмишљеном програму нашег оца Бранислава Керечког, који ево већ по ко зна који пут води групе у мање посећене манастире наше Свете Цркве.

Текст и фотографије: г. Крсто Калинић

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *