Епископ сремски г. Василије прославио крсну славу

Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије прославио је литургијски своје крсно име – Светог пророка Илију.

У недељу 2. августа, када наша Света Црква прославља успомену на овог великог старозаветног праведника, Преосвештени Владика Василије началствовао је
евхаристијским сабрањем у Саборном храму Светог оца Николаја у Сремским
Карловцима.
Саслуживали су му крстоносни протојереји Марко Шпановић и Бранислав Поповић, протојереј Јован Милановић, ректор Карловачке богословије, протосинђел др Клеопа Стефановић, старешина Саборне цркве, презвитери Станко Лакетић и Слободан Вујасиновић, пароси карловачки, као и епархијски ђакон Горан Власац.
Литургијско славље улепшао је својим појањем мешовити хор Саборне цркве „Свети Арсеније“, као и господа Предраг Миодраг и Јован Стојановић, професори црквеног појања.
Након заамвоне молитве славске дарове које је Епископ сремски принео у част Светог пророка Илије освештао је презвитер Станко Лакетић, парох при Саборној цркви, честитавши у име свих присутних крсну славу Преосвештеном Владики и пожелевши му да у добром здрављу још дуго управља бродом Цркве Божије у Срему.
Након завршетка Свете архијерејске литургије Владика Василије је поучио верни народ пригодном беседом, говорећи о величини Светог пророка Илије и о његовој улози у историји нашег спасења.
Радост празника након сабрања у храму Епископ Василије поделио је и за трпезом љубави са својим најближим сарадницима и пријатељима, свакако у много ужем кругу него иначе, у складу са актуелним мерама и препорукама власти и лекара.

Текст и фотографије: презвитер Станко Лакетић

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *