Помолимо се за оздрављење проте Бранка Ћурчина

Како преноси интернет страница Живе речи, протојереј-ставрофор Бранко Ћурчин, настојатељ Световазнесењског храма на Клиси, оснивач и духовник Терапијског центра Земља живих, у више наврата сарадник, гост и дугогодишњи пријатељ нашег епархијског радија, нажалост је оболео од вируса ковид 19.

Овим путем и ми се придружујемо молитвама Господу за његово оздрављење, те поменуту објаву преносимо у целости.

Драги и часни оци, браћо и сестре, поштовани пријатељи!

Најучтивије вас молимо да поменете у вашим молитвама Господу нашег проту Бранка, чувеног свештеника који је безбројним душама помогао да се извуку из канџи дроге, који је себе потпуно предао другима. Нажалост, отац Бранко је оболео од овог злокобног коронавируса. Намојте да вам буде тешко, макар једну малу молитву узнесите Господу за проту Бранка.

Господе спаси га молитвама свете твоје угоднице Ксеније, светог Нектарија, светог Пантелејмона, Козме и Дамјана, Кира и Јована, Самсона и Диомида, Талалеја и Трифуна и светих Твојих угодника.

***

МОЛИТВЕ ЗА БОЛЕСНЕ (Извод из Великог требника, без делова које говори свештеник)

Слава Теби Боже наш, слава Теби! Царе небески, Утешитељу, Душе истине, који си свуда и све испуњаваш, ризницо добара и даваоче живота, дођи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, Благи, душе наше.
Свети Боже, свети Крепки, свети Бесмртни, помилуј нас (три пута) Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.
Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владару, опрости безакоња наша; Свети посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.
Господе, помилуј! (трипут) Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

***
Молитва Господња
Оче наш, који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од лукавога.
Онда ове тропаре: Помилуј нас, Господе, помилуј нас, јер ми грешници немајући никаквог оправдања, Теби као Владару приносимо ову молитву: помилуј нас.
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу; Господе, помилуј нас, јер се у Тебе уздасмо; не гневи се јако на нас, нити помињи безакоња наша, него и сада као милостив погледај и избави нас од непријатеља наших; јер си Ти Бог наш, и ми смо људи Твоји, сви смо дело руку Твојих, и име Твоје призивамо. И сада и увек и у векове векова. Амин.
Отвори нам двери милосрђа, благословена Богородице, да не погинемо ми, који се у Тебе надамо, него да се Тобом избавимо од беда: јер си Ти спасење рода хришћанскога.
Господе помилуј! (дванаест пута)

Ходите, поклонимо се Цару нашем и Богу (поклон)

Ходите поклономо се и припаднимо Христу Цару нашем и Богу (поклон)

Ходите поклономо се и припаднимо Самоме Христу Цару и Богу нашем! (поклон)

Онда псалам 71:

У тебе се уздам Господе немој ме оставити под срамотом вечном. Правдом својом избави ме, и опрости ми, пригни к мени ухо своје и помози ми. Буди ми град где бих свагда долазио да живим, уреди спасење моје; јер си ти град мој и крепост моја, Боже мој! узми ме из руке безбожникове, из руке безаконикове и насилникове. Јер си ти надање моје, Господ је поуздање моје од младости моје. Тебе се држим од рођења, од утробе мајке моје ти си бранилац мој; тобом се хвалим свагда. Чудо сам многима, а ти си моје јако уточиште. Уста су моја пуна хвале твоје, славе твоје сваки дан. Немој ме одбацити под старост, кад ме изда снага моја, немој ме оставити. Јер непријатељи моји мисле о мени, и који вребају душу моју договарају се, говорећи: Бог га је оставио, потерајте и ухватите га, јер га нема ко избавити. Боже, не буди далеко од мене; Боже мој, похитај ми у помоћ. Нек се постиде и погину противници душе моје; нека попадне стид и срамота на оне који ми траже зла! А ја ћу се свагда уздати и понављаћу хвале теби. Уста ће моја казивати правду твоју, сваки дан доброчинства твоја, јер им не знам броја. Ући ћу у сили Господа, Господа, и славићу само твоју правду. Боже, ти си ме учио од младости и до данас казујем чудеса твоја. Ни у старости и кад оседјех немој ме оставити, Боже, да бих казивао моћ твоју потомству, свој омладини силу твоју. Правда је твоја Боже до највише висине; у великим делима, која си учинио, Боже, ко је као ти? Колико си ме пута бацао у велике и љуте невоље, па си ме опет оставио међу живима и из бездана ме земаљских опет извадио. Много си ме пута подизао и понављао утехе. И ја те хвалим уз псалтир, твоју верност Боже мој; певам ти уз гусле, светче Израиљев! Радују се уста моја кад певам теби, и душа моја, коју си изабрао. И језик мој сваки дан казује правду твоју; јер су постиђени и посрамљени који ми траже зла.

Затим Символ вере:

Верујем у једног Бога, Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог. И у једног Господа Исуса Христа, Сина Божјег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног, не створеног, једносушног Оцу, кроз кога је све постало; Који је ради нас људи и нашега спасења сишао с небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве и постао човек; И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и погребен; И Који је васкрсао у трећи дан по Писму; И Који се узнео на небеса и седи с десне стране Оца; И Који ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима, његовом Царству неће бити краја. И у Духа Светог, Господа, животворног, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке.
У једну, свету, саборну и апостолску Цркву.
Исповедам једно крштење за опроштење грехова.
Чекам васкрсење мртвих.
И живот будућег века. Амин.

Онда:

Опрости Боже слузи Твоме свештенику Бранку, сваки грех вољни и невољни, и смилуј се на њега. Ради милости доброте своје не помињи грехе младости њихове и незнања, него им милостиво подари здравље. Не презри усрдно молење слугу својих, него нас милостиво услиши, и буди према њима благонаклоњен, снисходљив и човекољубив, и подари им здравље. Као некада Раслабљеног, речју божанске благодати своје брзо подигни са болесничке постеље болесне слугу Твога, и оздрави га. Посети Духом својим Светим и исцели сваку болест и сваку немоћ. Милостиво, као Хананејкин, услиши глас мољења нас недостојних слугу својих који вапиемо к теби: помилуј и исцели, као и њену кћер, болесног слугу твога Бранка. Јер си Бог милости, доброте и човекољубља, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова.

Тропар, глас 4.
Ти Христе, који си једини брз иа помоћ, одозго посети брзо напаћене слуге твоје (или: напаћеног слугу твог) , и избави од болести и тешких патњи, и подигни, да би Те певао и славио, молитвама Богородице, једини Човекољупче.
Кондак, глас 2.
Као што си некада, Спасе, подигао Петрову ташту, и Раслабљеног на одру ношеног, тако и сада, Милосрдни, посети и исцели у постељи лежећег свештеника Бранка и смртном раном рањеног болесника, јер си Ти једини понео на себи болести и немоћи рода нашег, и све можеш као многомилостив.

Прокимен, глас 7. Помилуј ме, Господе, јер сам немоћан; исцели ме, јер устрепташе кости моје.
Стих: Јер нема у смрти оних који Те спомињу.
Читање из Саборне посланице светог апостола Јакова, (Одељак 57. Јак. 5, 10-16) . Браћо, узмите за углед страдања и дуготрпљења пророка који говорише у име Господње. Ето, ми називамо блаженим оне које претрпеше. Трпљење Јова чусте и крај његов од Господа видесте, јер је Господ многомилостив и сажаљив. А пре свега, браћо моја, не куните се ни небом ни земљом, нити другом каквом заклетвом; нека ваше да буде да, а не, не; да не паднете под осуду. Злопати ли се ко међу вама? Нека се моли Богу. Је ли ко весео? Нека хвали Бога. Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име Господње. И молитва вере ће спасти болесника, и подигнуће га Господ; и ако је грехе учинио, опростиће му се. Исповедајте пак, једни другима сагрешења и молите се Богу једни за друге, да оздравите, јер молитва праведника може много помоћи.
Алилуја гласа. Стих 1: Господе, немој ме покарати у јарости својој. Стих 2: Спаси ме ради милости твоје.
Јеванђеље од Матеја. (Одељак 25. Мт. 8, 5-13) .
У време оно, кад уђе Исус у Капернаум приступи му капетан молећи га и говорећи: Господе, слуга мој лежи дома одузет, и страшно се мучи. А Исус му рече: Ја ћу доћи и исцијелићу га. И капетан одговори и рече: Господе, нисам достојан да под кров мој уђеш, него само реци реч, и оздравиће слуга мој. Јер и ја сам човек под влашћу, и имам под собом војнике, па речем једноме; иди, и иде: и другоме: дођи, и дође; и слузи своме: учини то, и учини. А кад чу Исус, задиви се и рече онима што иду за њим: заиста вам кажем, ни у Израиљу толике вере не нађох. А кажем вам да ће многи од истока и запада доћи и сешће за трпезу с Авраамом и Исааком и Јаковом у Царству небеском; а синови царства биће изгнани у таму крајњу; ондје ће бити плач и шкргут зуба. А капетану рече Исус: Иди, и како си веровао нека ти буде. И оздрави слуга његов у тај час.

***
Молитва:

Слава теби Господе, слава теби! Помилуј нас, Боже, по великој милости својој, молимо Те, услиши и помилуј. Лекару душа и тела, са умилењем у срцу скрушеном Теби припадамо и уздишући вапијемо: исцели болести, излечи страсти душе и тела слуге Твога Бранка и као милосрдан опрости му све грехе, вољне и невољне, и брзо подигни са болесничког одра, молимо Ти се, услиши и помилуј.
Милостиви, Ти нећеш смрти грешника него да се обрате и живи буду, поштеди и помилуј слугу Твога Бранка запрети патњи, удаљи сву муку и сваку болест, и пружи моћну руку своју, и подигни га, као Јаирову кћер, са болесничког одра, и оздрави га. Ти који си Петрову ташту додиром исцелио, исцели и сада милосрђем својим тешко болесног слугу Твога Бранка, брзо им дајући здравље, Изворе исцељења, услиши нас и помилуј.
Као што си примио Језекијине сузе, Манасијино покајање и Ниневљана, и Давидову исповест, и убрзо их помиловао, прими и наше молбе које Ти у умилењу приносимо, сведобри Царе, и као милосрдан помилуј тешко болесног слугу Твога Бранка, дарујући му здравље, молимо Те са сузама, Изворе живота и бесмрћа, услиши и брзо помилуј.
Услиши нас, Боже Спаситељу наш, надо свих крајева земаљских и оних најудаљенијих, и милостив, милостив буди, Господе, нама грешнима, и помилуј нас. Јер си милостив и човекољубив Бог, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.
Затим молитва:

Господе Сведржитељу, свети Царе, који кажњаваш и не умртвљујеш, подупиреш оне што падају и подижеш оборене, уклањаш телесне патње људске, молимо Те Боже наш, милошћу својом посети болесног слугу Твога Бранка, опрости му сваки грех вољни и невољни. О, Господе, пошаљи са неба лековиту силу твоју, косни се тела, обустави грозницу, умири болове и сваку прикривену немоћ, буди лекар слугу твога Бранка подигни га са одра болести и постеље патњи читавог и здравог, даруј га Цркви твојој да испуњава и твори вољу Твоју.

Јер је твоје да нас милујеш и спасаваш, Боже наш, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.

—–

У наставку погледајте неколико предавања оца Бранка ињегов рад у Земљи живих:

Извор: zivereci.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *