Прослављен Свети Николај српски, златоусти проповедник васкрслог Христа

Слава Манастира Соко Град, 3. Мај 2014

Беседа протојереја-ставрофора Душана Петровића

Богослови Карловачке богословије Свети Арсеније Сремац добили заслужну грамату

Манастир Соко посвећен светом владики Николају охридском и жичком, окупља српски народ широм Васељене. 2. маја 2014. вечерњим бденијем започело је празновање овог светитеља. Бденије је служио архимандрит манастира посвећеног Богородици Тројеручици Хиландарској у Богоштици, Нифонт (Павловић) Поред свештенства Епархије шабачке, у служби празничног бденија за певницом са појцима био је и протојереј-ставрофор Душан Петровић (ректор Карловачке богословије, у пензији).

После бденија у манастирској порти приређен је културно уметнички програм у којем су учествовали: са сплетом народних игара у извођењу КУД-а Азбуковица; певачко друштво Потомци Илије Бирчанина; пригодне беседе св. владике Николаја Велимировића читали су глумци аматерског позоришта Александар Јоковић из Љубовије.

01

У недељу, 3. Маја 2014, служила се Света Литургија којом је началствовао Епископ шабачки Господин Лаврентије, а саслуживали су: архимандрит Нифонт (Павловић), протојереј-ставрофор Душан Петровић, протојереј-ставрофор Мирко Вилотић, протојереј-ставрофор Драган Секулић, јереј Милан Ђурић, протођакон Љубомир Лукић и ђакони Никола Јанчић и Горан Аврамовић.

За певницом су појали богослови Карловачке богословије Свети Арсеније Сремац а уз њих појци из манастира, све заједно са верним народом.

Владика Лаврентије је пререзао славски колач. Кум овогодишње славе је председник Општине Љубовија г. Мирослав Мићић. Тропар светом владики Николају српском се појао у његову славу и част. У цркви су се верном народу обратили свопим беседама Епископ шабачки Господин Лаврентије и протојереј-ставрофор Душан Петровић.

У дану када се свет сабрао у Соко Граду, срећни и радосни домаћини Епископ шабачки Господин Лаврентије са свештенством и монаштвом, старешина манастира Соко протојереј Зоран Ристивојевић, поделили су празничну радост и љубав којој свако од нас тежи, захвалили се посебно свим доброчинитељима и дародавцима, поделили грамате и захвалнице заслужним предузећима и појединцима, за несебичне дарове манастиру Соко.

У манастиру Соко, настанила се Србија о којој сања свако од нас и Србија о којој је говорио свети Владика Николај, Охридски и Жички.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *