У Петроварадину обележен празник иконе Богородице Пећке

Данас на празник иконе Пресвете Богородице Пећке Свету Литургију је началствовао јереј Бранислав Керечки, парох петроварадински у храму Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину.

Многи од нас и не знају историјат ове велике Србске, али и Руске светиње.

Данас је у својој надахнутој беседи отац Бранислав говорио о томе како је по предању ову икону сликао свети апостол и јеванђелиста Лука у Гетсиманији крај гроба Пресвете Богородице, коју је 460. год. пренео у Цариград византијски цар Лав Мудри одакле је 898. год. послата у Херсон на Крим.

Мало нам је познато да се пред овом иконом крстио сам Свети Кнез Владимир и што рече отац Бранислав, ко зна које би вере данас ми и Руси били.

Када је Свети Сава хиротонисан у првог србског Архиепископа, он је од цариградског патријарха добио икону Пресвете Богородице која је пренета у патријаршију у Пећ и од тада до данас она борави тамо и добија име – икона Пресвете Богородице Пећке или како је народ од миља зове Красница Пећка.
Икона Краснице Пећке повезује  више од 800 година  Србски и Руски Православни род,  јер је за два великана, Светог Саву и Светог Кнеза Владимира у то време она имала веома значајну улогу.
Текст и фотографије: г. Крсто Калинић
Извор: Радио “Српски Сион”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *