Света Гора: Очекује се постепено укидање мера

Изузимајући непредвиђене околности, очекује се дозвола уласка на Свету Гору под одређеним условима.

Иако је  Епистасија (Монашка управа) на Светој Гори по том питању посебно забринута, разматра се могућност дозволе посета, али ни у којем случају неће бити дозвољено масовно поклоњење.

Као што је познато, боравишна дозвола (диамонитирион) издата под надлежношћу Епистасије биће знатно умањена, као и боравишне дозволе које би издали сами манастири. Они који уђу на Атос биће здравствено проверени, мада у последње време не постоји полиција која би предузела овај посао и тако ограничила кретања од манастира до манастира.

На Светој Гори су забележена четири случаја заразе вирусом корона међу монасима, а који су сада доброг здравља.

У наредним данима биће саопштени детаљи о гостима и поклоницима, који ће бити утврђени пре 17. маја.

Што се тиче саме Грчке, први узорци за безбедно функционисање цркава у Грчкој позитивни су, јер су архијереји вршили посебне инспекције у храмовима, док су свештенике обавестили о томе како треба да поступају са новим случајевима.

Ипак, присутне су бојазни како ће верници држати одстојање, користити антисептике и ревносно следити упутства медицинске струке.

Биће ангажовани добровољци који ће осигурати да се мере поштују, али они не могу имати ту врсту ауторитета као и полицајци, нити ће моћи да спрече да у храм уђу сви они који верују да забране власти немају законску или моралну основу или припадају екстремним друштвеним групама.

Многи грчки митрополити већ размишљају о вршењу двеју литургија како би сви могли да им присуствују без икаквих проблема.

(За Инфо службу СПЦ са енглеског превела Сања Симић де Граф)

Извор: Сајт СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *