Верска настава током ванредне ситуације у Архијерејском намесништву шидском

Тренутно искушење и проблем са којим се човек суочи на глобалном нивоу, јесте проблем вируса Короне, епидемије која је захватила цело човечанство. У многим земљама света, проглашена је ванредна ситуација те је досадашњи начин живота човека промењен. Нажалост, ова пошаст није заобишла ни нашу државу, те се и грађани Србије суочавају са овим проблемом, који пред све нас ставља нове изазове.

Проглашавање ванредног стања у Србији, значило је промену и реконструкцију целог система функционисања наше државе. Било је потребно прилагодити рад многих институција новонасталој ситуацију, како би се живот и рад човека могао наставити и даље квалитетно одвијати. Једна од важних карика друштва јесте и Просвета, те су велики изазови стављени пред просветне раднике, чији је задатак образовање и васпитање српске дечице и омладине, који ће у блиској будућности бити нова интелектуална снага наше државе. Како би се настава наставила одвијати несметано, Министарство просвете, науке и технолошког напредка, донело је план о реализовању наставе на „даљину“, тачније, настава се преместила из учионица у приватне домове. Бринући о здрављу и безбедности наше деце, а трудећи се да се квалитет наставе задржи на досадашњем нивоу, било је неизбежно наставу организовати на овај начин.

Одговарајући на захтеве Министарства, благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија и Координатора за Верску наставу Епархије сремске  а у сарадњи са директорима, колегама и школама у којима раде, вероучитељи Архијерејског намесништва шидског, спремно и одговорно су изашли у сусрет проблему и организовали предавање Верске наставе алтернативним методама, које је Министарство предложило.

Како глобална светска мрежа, то јест Интернет, обилује материјалом који је погодан за реализацију Верске наставе, вероучитељи су у складу са захтевима Министарства, оформили групе на друштвеним мрежама, виртуелне учионице и тиме показали спремност на квалитетно и одговорно вршење дужности Вероучитеља на које су Благословом Епископа постављени.

Видео материјали, текстови на интернету, аудио записи и лекције и текстови које сами вероучитељи припремају, само су неки од наставних средстава који се тренутно користе у раду са ученицима. Метод рада је прилагођен ситуацији, те се у Вибер групама, Фејсбук страницама и у виртуелним учионицама, материјал за рад дели са ученицима, а комуникација са ученицима и њиховим родитељима се одвија на истим овим онлајн платформама.

На сајту www.e-pismen.rs могу се пронаћи платформе и упуства за њихово коришћење, које у многоме олакшавају рад „на даљину“.

Вероучитељи су доследно одговорили и на изазов прављења нових, прилагођених планова, и као све остале колеге са којима раде у потпуности несметано обављају своје дужности и држе часове.

У прилогу текста су слике, неких од метода и група којима вероучитељи комуницирају са ученицима, деле материјале и реализују часове Верске наставе.

Текст и фотографије: Ђакон Лазар Р. Павић

Извор: Сајт „Епархија сремска“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *