ЈУБИЛЕЈ КАРЛОВАЧКЕ БОГОСЛОВИЈЕ

ЈУБИЛЕЈ КАРЛОВАЧКЕ БОГОСЛОВИЈЕ

– 225 година постојања –

                                                     – НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА –

 

Са благословом Његовог Преосвештенства Господина Василија, Епископа сремског, а уз труд и залагање Организационог одобора за обележавање јубилеја, 1. и 2. фебруара текуће године под сводовима Богословије „Светог Арсенија“ у Сремским Карловцима одржана је међународна научна конференција под називом 225 година Карловачке богословије – Црквена просвета: прошлост, садашњост и будућност. Повод за одржавање овог скупа био је управо овај значајан јубилеј који сведочи о дугим годинама постојања најстарије српске богословије (Карловачка богословија је прошле – 2019. године  напунила 225 година), а исти је имао за свој циљ да стављајући акценат на улогу Карловачке богословије у процесу образовања, истакне и значај и улогу црквене просвете уопште у процесу изграђивања Цркве као Тела Христовог.

На самом почетку научне конференције, је поздравно слово одсутног Господина Епископа Василија, прочитао јереј Станко Лакетић, проф. припр. Поред еминентних научника и истраживача из наше земље – протојереја мр Јована Милановића, в.д. ректора богословије, ђакона Петра Николића, монаха Игнатија (Марковића), др Светозара Бошкова, др Бориса Стојковског, др Предрага Ђоковића, др Жарка Димића, др Радована Пилиповића, Ненада Стојановића, Јована Стојановића, Бојана Грујичића – који су се представили веома занимљивим рефератима, организаторима скупа су посебну част учиниле професор Универзитета у Бечу др Ана Кречмер и професор Светотихоновског универзитета у Москви др Наталија Јурјевна Сухова, захваљујући чијем учешћу је горепоменута конференција попримила међународни карактер. Сами излагачи су имали намеру да кроз приказивање трајања и одређених специфичности ове богословије, покажу који су и какви домети црквене просвете уопште. Посебно је било излагање гостујућих професорки др Кречмер и др Сухове из иностранства, јер се показало да су специфичности црквене просвете и искуства које баштини наша богословија па и наша Света Црква, препознате и уважене у свету. Важно је истаћи да организатори конференције намеравају да у догледно време опубликују зборник радова њених учесника.

Свесни чињенице да на мапи богословског образовања у Срба Карловачка богословија заузима истакнуто место организатори конференције се надају да ће иста бити важан импулс у учвршћивању сарадње овог светог училишта како са другим школама оваквог профила, тако и са разним научним институцијама које се занимају и у ово време феноменом просвете и школства.

У име Организационог одбора, Бојан Грујичић, проф. припр.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *