Богојављење у Бечмену

Подршка српском народу у Црној Гори и на Косову и Метохији

На празник Богојављења, у недељу 19.јануара 2020. године светом Литургијом у цркви Светог Саве у Бечмену, началствовао је протојереј Страхиња Голијан, парох сурчински, уз саслужење оца  Мирослава Вујића, док је певницом руководио старешина бечменског храма, отац Немања Бошковић.

На божанственој Литургији били су присутни  и  витезови српски, пријављени пливачи за Часни крст: Стефан Предојевић, Игор Нинић, Иван Вуковић.  Борко Ћубић, Константин Ђеорђић, Милутин Цимеша, Милош Пургинић, Бојан Радивојевић, Божидар Бошковић, Лука Славковић, Михаило Тодоровић, Дејан Липовина.. Синиша Липовина, Никола Павковић, Љубомир Бошковић, Стефан Богићевић, Никола Гачић, Радован Радиновић, Илија Радисављевић, Желимир Гаврић, Немања Ердељан, Слободан Витомировић, Владимир Марчетић, Александар Гава, Јовица Црњански, Никола Шуваковић, Иван Јовановић, Стефан Главоњић, Срђан Поповић, Рајко Здјелар, Лазар Брандушановић, Александар Јевтић, Ђура Николић, Милош Тодоровић, Стефан Јанковић, Алекса Јанковић, Иван Тимотијевић, Тодор Милошевић, Орион Зуровац, Алекса Марковић, Данило Ђекић, Петар Мојаноски, Стефан Ћеранић, Вук Филиповић, Петар Ђорђевић, Ђорђе Плазинић, Бобана Здјелар, Младен Поповић, Давид Топић, Милан Илић, Драган Божић и Мирко Угарак.

Празничну проповед произнео је отац Страхиња Голијан који је између осталог казао: „Ми се нисмо данас сакупили на основу нечијих прича или на основу неких бајки, или нечега што се није дешавало, него смо дошли да утврдимо, споменемо и обновимо све оно што се десило пре две хиљаде година… Волимо једни друге, љубите једни друге, како нам је Христос заповедио, љубите непријатеља свога и све оне које можете да љубите – то значи, волите и будите испуњени љубављу, миром, срећом, радошћу, а не оним другим негативним стварима које одвлаче човека и повлаче га данас у депресију, разне болести и лудило, где се људи распадају, уплашени су и не знају шта ће са својим животом, јер су притиснути са свих страна. Зато волите Христа, Христа чувајте у срцу своме, Христа поштујте и Он ће нас избавити и ослободити од свих мука…“

После свете Литургије заједничким молитвама је извршено велико водоосвећење.

Народ Бечмена, Сурчина, Јакова, Петровчића и Бољеваца  у Богојављенској литији од храма Светог Саве хитао је данас  ка Бечменском језеру где је за подне заказано пливање за Богојављенски крст. Величанственој литији су прилазили становници тог села, певале су се песме и тропари, химна Боже правде,  песме посвећене Светом кнезу Лазару и Косову и Метохији. Литији се испред бечменског храма прикључио и јереј Бранислав Јовановић, старешина цркве у Прогару.

 

Пливање за Часни Крст

Тачно у подне најавом осмог по реду, већ традиционалног пливања за Часни Крст у Бечмену, неколико стотина људи заузело је своја места како би здушно бодрили пливаче у  Бечменском језеру.

Богојављенску беседу на језеру казивао је протојереј-Страхиња Голијан. „Браћо Срби, у памет се дајте, враћајте се својој Цркви, долазите на свету Литургију, причешћујте се, немојте да нам се деси као што нам се дешава у Црној Гори где хоће да нам узму наше цркве и манастире, хоће да нам узму идентитет,  да тамо не буду више Срби него неки нови народи, измишљени. Немојте да дозволимо да то буде и код нас, него да знамо ко смо, шта смо, одакле смо и чији смо. Ми смо Срби православни, ми смо Христови и Христос је Бог наш, Спаситељ. Клањамо се Светој Тројици, Богу Оцу и Сину и Духу Светоме…“ поручио је отац Страхиња.

После молитве за освећење воде коју је прочитао старешина цркве у Петровчићу, јереј Ненад Катић,  пливачима је молитву прочитао отац Бранислав Јовановић а затим су  они изговорили заклетву и потом приступили пливању за Часни крст. Молитвено је присуствовао протојереј Душко Ђеорђић, парох сурчински.

Велика захвалност  г. Милошу Гачићу који је и представио све пливаче и водио програм на језеру, велика захвалност организационом тиму задуженом за осмо по реду пливање за Часни Крст.

„Овогодишње Богојављенско пливање је прво посвећено јунацима са Кошара и осталих караула који су настрадали у злој 1999-ој години, у спомен је Радета Јотића из Бечмена који је изгубио живот на Кошарама, Наше данашње пливање посвећено је нашој браћи Србима у Црној Гори који се достојанствено, храбро и са поносом боре да сачувају не само храм, већ и живу Цркву, боре се да сачувају идентитет, колевку српства и све оно што је нас довело до данашњег дана овде на овом нашем језеру. Данас се сећамо и молимо и за душу нашег брата у Христу, ђакона Хаџи Ђорђа Јанковића чији синови Алекса и Стефан заједно са 50 витезова пливају за Часни Крст. Нека га Бог прими и нека се моли за душе наше,“ казао је г. Милош Гачић.

Ове године се пријавило 52 учесника,Часни витезови су бодрили једину жену међу пливачима Бобану Здјелар која је равноправно са оцем, Рајком Здјеларом, освојила Часни Крст.

Данас су учешће у одржавању пливања за Богојављенски крст узели и волонтери Црвеног крста Србије, чланови Националног тима за деловање у несрећама, а већину учесника чинили су пливачи са територије Градске општине Сурчин.

Пригодне награде уручио је председник Општине Сурчин г. Стеван Шуша. Организатор манифестације је, поред Цркве, Туристичка организација Општине Сурчин, уз подршку Градске општине, ЈП Сурчин и Јавног предузећа за спорт и рекреацију Сурчин.

Извор: Сајт „Епархија сремска“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *