Новогодишњи празнични концерт дечијег црквеног хора „Благослов“ у Сремској Митровици

Традиционални новогодишњи концерт Дечијег црквеног хора “Благослов” одржан протеклог понедељка у празнично навечерје последњег дана 2019. године по Јулијанском календару испунио је очекивања публике која је до последњег места испунила салу сремскомитровачког Позоришта “Добрица Милутиновић”. Шесту годину заредом са благословом и прегрштом предивних емоција, огромна креативна енергија исказана кроз таленат и уложени труд младих чланова овог хора предвођених диригенткињом Тамаром Пајкановић и њихових пријатеља “преливала” се са сцене у публику. Томе у прилог и податак да је сваки сегмент брижљиво осмишљеног програма поздрављен  дуготрајним аплаузом присутних. “Хор Благослов – Небеска соната”, стајало је на свечаној позоришној бини ове празничне вечери.

На почетку празничног музичког и драмско-фолклорног програма благослов и речи духовне поуке  упутио је протојереј – ставрофор Саво Ракита, старешина Храма Светих Кирила и Методија и духовник овог дечијег који делује при најмлађем митровачком храму. Он је подсетио на јеванђелски смисао наших живота и потребу да у сваком тренутку а нарочито на крају календарске године испитујемо своје духовно стање у жељи да га поправимо. Честитајући нову 2020. отац Саво пожелео је да “нову годину сви правилно проживимо и да се у добру усавршавамо”. У најави извођења младих “Благословаца” – деце која својом песмом свагда славе Господа, указано је на потребу човека за дружењем и радошћу.  “Нека ова њихова песма буде нама на радост и укрепљење на прагу новог лета Господњег”, рекао је прота Саво Ракита преносећи у својству Архијерејског намесника и благослов Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија.

Широк хорски и инструментални репертоар “Благослова”  и њихових пријатеља  прожет је интересантним и поучним сценским и глумачким дијалозима. Пратећи овај празнични  перформанс присутни су се поучавали  кроз речи и стихове великана српске књижевности Лазе Костића и Јована Јовановића Змаја и драмску улогу српске хероине из Првог светског рата Милунке Савић. Стихови, песме, историја, поуке о истинским духовним и патриотским вредностима…. Извођени су сплетови  песама из разних крајева српства  праћени звуцима  тамбурице, хармонике и трубе, уз неизбежне звуке гуслара и  зналачке окрете  младих фолклораша.

У завршним тренуцима вечери сви учесници нашли су се на бини. Уз непрекидни аплауз публика је устала са својих седишта а “Благослов” је још једном извео предивну песму “Дедовина” поручујући тако  вршњацима да не забораве  своје порекло, претке и муком стечена имања.

“Ораћу њиву ја калемићу шљиву, ја дедину кућу обнављам

  ветар класје нише, опет све мирише

  ја очеву грешку поправљам”

 Нема сумње да су стихови ове песме дуго одзвањали у ушима свих посетилаца новогодишњег концерта младих “Благословаца”.

Текст: г. дејан Мостарлић

Фотографије: Фото „Ципар“ Сремска Митровица

Извор: Радио „Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *