МИТРОВЧАНИМА ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА ПРОТЕ БРАНИСЛАВА ПОПОВИЋА „НА СТАЗИ ГОСПОДЊОЈ“

У недељу  1. децембра 2019. године у свечаној сали Српског дома сремскомитровачкој публици представљена је књига протојереја-ставрофора хаџи Бранислава Р. Поповића „На стази Господњој“ у издању „Српског сиона“. Реч је о својеврсном животном делу овог свештенослужитеља који је недавно обележио пола века свештеничке службе а који је у ових двестотинак интересантних страница подробно описао многобројна лична искуства у пастирском раду са својим парохијанима, односе и разговоре са црквеним великодостојницима, браћом свештеницима и представницима разних сфера политичког и друштвеног живота у временима тешких историјских народних и личних искушења. Дело проте Бранислава – омиљеног међу парохијанима многих сремских места у којима је службовао, предствља и известан путоказ, односно ризницу конкретних савета данашњем свештенству и верницима који су изложени свакодневним искушењима и недоумицама које намеће  време у коме живимо.

Отварајући промоцију књиге проте Бранислава, протојереј-ставрофор Саво Ракита, Архијерејски намесник сремскомитровачки подсетио је на чињеницу да је уважени гост значајан део своје свештенослужитељске каријере провео у највећем сремском граду. Ректор Карловачке богословије, протојереј Јован Милановић у својству уредника књиге беседио је о животном путу аутора рођеног у малом месту у Босни, који је ступивши у узвишену Божију службу духовно делао у многим сремским местима – Сремским Карловцима, Попинцима, Моровићу, Јамени и Сремској Митровици, да би активан свештенички позив  окончао у Руми. Прота Бранислав Поповић  кроз ово дело потврдио је своју посвећеност проповедању јеванђељске истине али и горких искустава у суочавању са незнабоштвом и противницима вере у време вишедеценијске комунистичке владавине.  У делу рецензије др Душана Мићића коју је прочитала Митровчанка Јелена Павић било је речи о примерима  духовних подвига на животном путу проте Бранислава који благим и бираним речима, са много ауторитета и пастирски мудро саветује и мири завађене укућане у својим парохијама, разговара и преговара са носиоцоима власти о начину прославе празника и другим питањима од значаја за опстанак вере, беспоговорно слуша свог епископа али и трпи отворене претње безбожних власти ….

Професор Карловачке гимназије Петар Николић говорио је о протином животу у честитој побожној породици који је претходио  његовом призиву у свештеничко звање, односно моменту када је  вољи Божијој и давној мајчиној жељи уписао Богословију у Београду.

„Ова књига је моја тајанствена исповест. Мој мотив одувек је био да сведочим истину а ко сведочи истину сведочи и Бога. Међутим, истина често може неком и да засмета. Своју службу препознао сам као обавезу да служим Богу и свом роду. Осмелио сам се, на наговор браће и свештеника да своја искуства из те службе преточим у писану реч, не да бих истакао сопствену мудрост, већ да бих помогао браћи свештеницима око неких питања која се и пред њима могу наћи, скромно је истакао прота Бранислав захваљујући се многобројним Митровчанима који су дошли на промоцију.

У завршном делу представљања књиге прочитан је емотивни одломак књиге који се односи на протин растанак са својим парохијанима у Сремској Митровици.

Програм промоције употпуниле су и чланице Етно певачке групе „Српски дом“ које су извеле неколико композиција.

Текст и фотографије: г. Дејан Мостарлић

Извор: Радио„Српски Сион“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *