Свечаном академијом у Руми истовремено обележен јубилеј СПЦ и слава Општине – Свети Стефан Дечански

У суботу, 23. 11. 2019. године, у навечерје празника Светог Стефана Дечанског, с почетком у 17.00 часова, Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије началствовао је празничним вечерњим богослужењем у храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми.

У храму испуњеном верним народом, Преосвећеном владики сремском саслуживало је више свештенослужитеља окупљених око моштију Светог Арсенија Сремца, II архиепископа српског.

По завршетку вечерњег богослужења, Епископ Василије, присутни свештенослужитељи и окупљени народ Божији, полако су се померали ка Великој сали Културног центра у Руми, где је од 19.00 часова требала да почне свечана академија „У захвалност Светом Сави“. Академију је, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија, приредило Архијерејско намесништво румско, на челу с архијерејским намесником протојерејем Сретеном Лазаревићем, уочи славе Општине Рума, а у циљу обележавања осам векова аутокефалности СПЦ.

Пред челним људима локалне самоуправе, који су подржали и помогли организацију догађаја, у до последњег места попуњеној Великој сали КЦ Рума, свечаност је отворена химном Србије, а затим је на бину изашао Епископ сремски г. Василије, који је у надахнутој беседи указао да се: величина једног народа цени по његовој традицији и прошлости; истакавши Светог Саву као: целовиту, остварену и довршену личност, која је свој овоземаљски век проживела црквеним начином живота, прво на себи показавши благоверје, а потом и друге научивши. Говорећи о националном и верском идентитету нашег народа, Владика Василије је нагласио још и то: да Свети Сава није имао за циљ стварање Велике, него Свете Србије…

У наставку програма, посетиоци су присуствовали мешавини историјских садржаја из духовне и народне традиције наше земље, која је праћена звуцима тамбурашког оркестра, хорским и фолклорним извођењима, као и сјајном глумом. Том приликом, на сцени су се ређали: Ансамбл народних игара и песама Бранко Радичевић, Градски тамбурашки орекстар Бранко Радичевић, Српски црквени хор Вера при храму Силаска Светог Духа на апостоле у Руми, под диригентском палицом Јелене Раковић и духовним вођством јереја Душана Вишекруне, затим вокални извођач Ања Табак, кавалиста Вељко Љуштина, уз нараторе Стевана Ђуричића, Тијану Марковић и Стефана Старчевића.

Пред крај свечаности, говор је одржао и Архијерејски намесник и парох румски протојереј Сретен Лазаревић и подсетио да је наследник Светога Саве, Свети Арсеније Сремац, родом са овог простора, да је у манастиру Кувеждин испојана химна Светом Сави, односно да је управо из Срема кренуло прослављање Светог Саве као школске славе.

Упутивши благодарност Преосвећеном Епископу сремском г. Василију, челницима Општине Рума и свим саорганизаторима вечери, намесник је нарочиту захвалност упутио аутору сценарија и редитељу академије, г. Драгану Тадићу.

Недуго затим, вече је завршено певањем Химне Светом Сави, уз активно учешће свих присутних и дугачак аплауз.

Директан пренос догађаја омогућио је г. Драган Цакић (Vorki team), а видео-запис можете погледати на следећем линку:

https://www.youtube.com/watch?v=vPzjEf7k-gA&feature=youtu.be

Сутрадан, на празник Светог Стефана Дечанског, Литургијом у храму Силаска Светог Духа на апостоле, обележена је слава града Руме. Литургијом је началстовао протојереј Сретен Лазаревић, архијерејски намесник и парох румски, а саслуживали су му румски свештенослужитељи, челни људи локалне самоуправе и бројни верници.

Читав ток празничне Литургије, употпунио је црквени хор – Српско црквено певачко друштво „Вера“ из Руме.

Извор: Радио “Српски Сион

Текст, фотографије и звучни записи: Радио “Српски Сион”

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија на вечерњем (снимио М. Романовић/монтирао З. Пурешић):

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија на академији (снимио и монтирао З. Пурешић):

Беседа архијерејског намесника и пароха румског, протојереја Сретена Лазаревића на академији (снимио и монтирао З. Пурешић):

Беседа архијерејског намесника и пароха румског, протојереја Сретена Лазаревића на празничној Литургији поводом градске славе (снимио и монтирао З. Пурешић):

Празнично вечерње богослужење (фотографије ђакон С. Џамбић,  М. Романовић, З. Пурешић)

Свечана академија (фотографије М. Крсмановић, ђакон С. Џамбић)

Света Литургија на празник Св. Стефана Дечанског – славу Општине Рума (фотографије М. Романовић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *