Дани Свете Петке у Новој Пазови

Дани Свете Петке у Новој Пазови, а у храму који је посвећен овој светитељки, су почели у понедељак 21.октобра текуће године, у 19 часова са предавањем на тему “Осам векова аутокефалије СПЦ.” Предавач је био др Радован Пилиповић, директор Архива СПЦ.

У уторак 22.октобра у 19 часова, у храму Свете Петке је био сусрет црквених хорова на којем су учешће узели :
хор архијерејског намесништва земунског из Сурчина,
црквено пјевачко друштво ” Острог” из Нових Бановаца, и
хор “Свети владика Николај Српски” из Нове Пазове.
Сваким даном током ове седмице,у храму Свете Петке служена је Света Литургија у 8:30, а Акатист светитељки у 18 часова.
У суботу 26.октобра у 18 часова Свету Тајну Јелеосвећења су вршили протојереј-ставрофор Миле Јокић, архијерејски намесник старопазовачки, протојереј-ставрофор Лука Јовић, протојереј-ставрофор Кристо Алексић, протојереј Миодраг Лујић, протојереј Радоје Вукотић, протонамесник Ђорђе Ковљен, јереј Стефан Трифковић и ђакон Светогор Сандић.
У недељу Св. Отаца Седмог Васељенског Сабора, и на дан Свете Петке 27. октобра у Новој Пазови, у 9 часова Свету Литургију су служили протојереј-ставрофор Миле Јокић, архијерејски намесник старопазовачки, протојереј-ставрофор Лука Јовић, протојереј Радомир Сандић, протојереј Јевто Павловић, протонамесник Марко Симић, јереји Александар Маџаревић и Саво Мишановић, ђакон Светогор Сандић, а појао је хор “Свети владика Николај Српски.”
Пред причешће верног народа беседио је отац Јевто Павловић, а после Литургије вршена је Литија око светог храма. Испред храма су пререзани славски колачи, а затим је беседио протојереј-ставрофор Миле Јокић, архијерејски намесник старопазовачки. Отац Миле је све новопазовчане подсетио и на један мали јубилеј. Наиме, на данашњи дан пре 15 година је Епископ сремски Господин Василије извршио освећење темеља храма Свете Петке.
Старешина новопазовачког храма Преподобне мати Параскеве, протојереј Зоран Јовић се захвалио свим свештеницима на Евхаристијском сабрању, и свим добрим и вредним људима који су помогли да молитвено и достојанствено прославимо храмовну славу – Свету Петку. Хор новопазовачке ОШ “Растко Немањић- Свети Сава” је отпевао неколико песама, а затим су наступили чланови КУД-а “Младост.”
За све присутне је спремљено послужење, и славски ручак у црквеној сали.
У 18 часова су служили Акатист Светој Петки протојереј-ставрофор Кристо Алексић, протојереји Богдан Михајловић, Зоран Јовић, Александар Цвитановић и протонамесник Марко Симић, и са овим су дани Свете Петке у Новој Пазови завршени, али молитва Богу није, јер се овде оне свакодневно узносе за спас нашег рода.
Текст и фотографије: ђакон Светогор Сандић
Извор: Радио “Српски Сион”

https://youtu.be/lO4gU78FMRc

(ЦПД “Острог” Нови Бановци- Милост мира)
(Хор архијерејског намесништва земунског – Богородице Дјево)
(Црквени хор “Свети владика Николај Српски” Нова Пазова – Иже херувими)

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *