Духовник за којим се иде

Игуман Стефан великореметски у Вазнесењској цркви у Београду

Када се најави предавање оца Стефана, како га сви доживљавају и ословљавају, прелазе се и најдуже релације у граду. За богонадахнуте речи оца Стефана тражи се место више. У препуној парохијској сали нетремице су се слушале речи високопреподобног архимандрита игумана манастира Велике Ремете. Могао би и до јутра говорити, верни народ се не би померио.

Једноставном речју предаје јеванђелску науку и свако га разуме, а после предавања оца Стефана сумње се распрше, на питања и неизговорена добије се одговор.

Шта је била тема предавања оца Стефана у Вазнесењској цркви у уторак, 22. октобра 2019. г. О светој Тајни Крштења, о смислу и циљу хришћанског живота, о греховној природи  људској и потреби да чинимо добра дела, да живимо у љубави и милосрђу. Стављајући акценат на крштење, отац Стефан је рекао да данас у 21. веку нема препрека за крштење и да би требало да се некрштени крсте, јер: Заиста ти кажем: ако се ко не роди водом и Духом, не може ући  у Царство Божје. Што је рођено до тела, тело је; а што је рођено од Духа, дух је. (Јн 3,5-6)

Поуздано се зна, да је отац Стефан једини у нашој Светој Цркви који после сваког  предавања дели вернима  неку од књига са духовним поукама. Све се речи и мисли оца Стефана и његови духовни савети преносе онима који из неког разлога нису стигли на предавање, а књига добијена на дар дели се са другима, све до новог предавања и нове књиге коју ће отац Стефан поклонити.

Мисли оца Стефана

*Циљ хришћанског  живота је да човек овде у времену и простору упозна Бога или боље речено: да се обожи. Без тога је циљ нашег живота потпуно промашен. Ево зашто: ако човек у времену и простору тај циљ није остварио у Богу, свакако га неће остварити у човеку.

* Свети Серафим Саровски је наглашавао да је циљ хришћанског живота задобијање Духа Светога, то значи задобијање Царства Небеског. У молитви се каже Царе небесни, утешитељу, Душе Истине који си свуда и све испуњаваш; ризницо добара и животодавче, усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, Благи, душе наше… Дакле, Бог је свуда и све испуњава, ризница је добара, давалац живота, зато и кажемо: дођи и усели се у нас. Хришћанско крштење је улазак у благодатни живот, где Дух Свети царује.

* Човек улазећи у Цркву има свога вођу, а то је Дух Свети. Он је вечан, Он је сила која одржава Цркву, наша је саборност јака урпаво захваљујући благодати Духа Светога. Црква је испуњена заједницом људи и анђела. У Цркви су заједно анђели и људи, а глава Цркве је Господ Исус Христос, а благодатна сила која одржава Цркву је Дух Свети. Значи, никада не можемо доћи у ситуацију да кажемо: Црква је побеђена, не, него Црква побеђује.

* Разлика између крштеног и некрштеног човека је огромна и зато препоручујемо сваком благоразумном човеку да се саветује са својим андлежним свештеником и да се  крсти и он и његова деца, да буду синови Божји – а тозначи бити Богом, да не буду робови за које се каже у Светом Писму: Али шта говори писмо? Истерај робињу и сина њеног; јер син робињин неће наследити са сином слободне. (Гал 4,30)

*Крштењем човек излази из оквира времена и простора. Крштење је почетак, вечни темељ на коме се зида вечни човек. Човек вере, наде, љубави, који се ослобађа предрасуда од сувишних проблема, улази у нови  живот у Христу у коме нема краја.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *