Концерт поводом славе Дечијег црквеног хора „Благослов“ у Сремској Митровици

Освећењем и резањем славског колача у свечаној сали Српског дома у Сремској Митровици, 13. октобра 2019. године у навечерје Покрова Пресвете Богородице, славе Дечијег црквеног хора “Благослов”, одржан је традиционални концерт дечијег хора “Благослов“ који годинама уназад успешно ствара, наступа и духовно бивствује при храму Светих Кирила и Методија у Сремској Митровици.

Пријатељи хора, родитељи његових чланова, кумови, свештенство и многобројни гости испунили су ове недељне вечери концертни простор Српског дома до последњег места пратећи садржајан музичко-сценски и духовни програм који је почео уводним излагањем протојереја-ставрофора Саве Раките, старешине храма Светих Кирила и Методија и духовника хора. Поздрављајући многобројне госте, отац Саво изразио је радост овим  сабрањем на коме дечији црквени хор прославља Пресвету Богородицу као своју заштитницу и покровитељку, уједно преносећи архијерејски благослов и честитке Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Г. Василија који је 2013. године благословио формирање овог хора и прослављање Покрова Пресвете Богородице као његове славе. Евоцирајући успомене на дане оснивања хора и почетак сарадње са диригенткињом и руководиоцем хора Тамаром Пајкановић 2013. године, отац Саво је истакао чињењницу да је Дечији црквени хор под овим називом “истински благослов за  Сремску Митровицу и све становнике овог града”. Том приликом он се посебно захвалио свим члановима хора и њиховим родитељима као и кумовима овогодишње славе.

Дечији црквени хор изводи литургијске, обредне и етно песме и активно учествује у животу свог храма. Предивне хорске интерпретације “Благослова” ове празничне вечери биле су прожете речима модератора о сада већ богатој седмогодишњој историји хора кроз кога је прошло више од 200 деце. Они су одржали 26 самосталних концерата у земљи и иностранству и учествовали на стотинак различитих културних манифестација. Хор је до сада извео 50 сопствених ауторских композиција, снимио два музичка CD-а, учествовао у 4 телевизијске емисије, а у окружењу наших најбољих хорова учествовао је на три велика Васкршња концерта у храму Светог Саве у Београду. Као представник своје цркве, епархије и града хор “Благослов” изазивао је нескривено одушевљење и усхићење својих домаћина.

У пратећој драмској причи из свакодневног живота српске породице кроз улоге и дијалоге указано је на идеал исправног духовног и породичног живота и неговање исконских националних вредности.

Славско концертно вече окончано је поздравним обраћањем кума славе и диригенткиње Тамаре Пајкановић која се овом приликом поклонила члановима свог хора “почаствована и срећна што јој је Господ дао прилику да се дружи, ради и расте са овом децом”.

Текст: г. Дејан Мостарлић

Фотографије: г. Слободан Максић

Извор: Радио “Српски Сион”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *