Манастир Мала Ремета прославио Покров Пресвете Богородице

На дан када прослављамо Покров Пресвете Богородице, један од празника који је прибројан међу празницима Пресвете Богомајке, у манастиру Мала Рамета, Светом архијерејском Лутургијом началствовао је Његово Преосвештентво Епископ сремски г. Василије, уз саслуживање више свештенослужитеља.

Након освећења жита и колача, уз присуство многобројних свештенослужитеља и монаштва, кумова и бројних верника, протојереј-ставрофор Душан Н. Петровић, ректор у пензији, произнео је надахнуту беседу говорећи о Покрову Пресвете Богородице као и о томе како нас и шта опомиње данашњи празник – „Немојмо никад осуђивати никог, не знамо шта у човеку лежи!“ (целу беседу можете послушати на таласима радија „Српски Сион“ током сутрашњег дана, у више термина).

Сећајући се часа када се Пресвета Богородица појавила изнад сабраног верног народа са раширеним омофором на рукама, као да покрива сав народ, блистајући у неисказаном сјају и заливајући сузама своје боголико и пречисто лице, верни народ у манастиру узносио је молитве и захвалност Пресветој Богомајки за Њено молитвено заступништво и утеху за васцели свет.

Данас, на јужним обронцима Фрушке горе, у манастиру који још називају и Реметско или Реметица, свака мисао била је узнета ка Пресветој Богородици, која нас својим покровом закриљује и чува од сваког искушења и зла.

Уз труд сестринства овог манастира и доброчестивог народа, приређена је и Трпеза љубави којој се одазвао велики број верника.

Иако на данашњи дан славимо Богородицу, не смемо заборавити да посредовање и заступништво пред Богом, не само овог већ сваког дана добијамо услед великог милосрђа и љубави Пресвете Богородице према нама.

Текст и фотографије: Мирјана Босић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *