Свештеници СПЦ и из других помесних Цркава саслуживали на Крстовдан на Светом гробу

Крстовдан је један од 12 великих празника васељенске Православне Цркве, кад се прославља проналазак Истинсконг Крста Христовог од стране свете Јелене током њеног поклоничког пута у Свету земљу 326. године и Воздвижење Часног крста 336. године после освећења Цркве Светог Гроба.

Стога је било умесно да празник буде прослављен у цркви Светог Гроба, саграђеној на Гробу Господњем, као и на месту Распећа Господњег и места где је Крст пронађен, уз учешће архијереја и јереја Украјинске, Српске, Румунске, Грчке, Кипарске и Јерусалимске Цркве.

Божанску Литургију је на празник служио Његово Блаженство патријарх јерусалимски Теофило уз саслужење 9 архијереја Цркве Јерусалимске, као и гостујућих епископа из патријаршија: Московске и Српске, и Грчке Цркве, као и свештеника и ђакона из Грчке, Кипарске, Румунске, Руске, Украјинске и Српске Цркве.

После Литургије богослужитељи и верни су отишли до пећине где је Истински Крст пронађен, онда до Светог Гроба Господњег и потом до места Голготе, где је Господ био разапет. Крст је подигнут на свети олтар на Голготи, уз благослов на све четири стране, с посебним молитвама које су произнесене.

После литије патријарх Теофило је примио православне поклонике из Србије и Украјине, међу којима и архијереје, свештенство и лаике.

Према речима епископа дубноског Пимена из Украјинске Православне Цркве, Патријарх јерусалимски је уверио украјинске поклонике да ће они увек бити добродошли да посете и служе на Светим местима у Јерусалиму, истичући да он признаје само Његово Блаженство митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија као канонског првојерарха у Украјини.

Он је такође приметио да су архијереји других Цркава који су служили у Јерусалиму, питали епископе, свештенке и поклонке Украјинске Цркве да ли је њихов предстојатељ митрополит Онуфрије пре него што су их радосно поздравили.

Извор:Сајт СПЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *