Манастир Тумане прославио 630 година постојања

У недељу 15.септембра 2019. године у манастиру Тумане у Браничевској епархији литургијски је прослављен велики јубилеј ове древне светиње. Пре 630 година подигнут је храм на месту где своју душу преда Господу Свети Зосим синаит тумански. Од тада па ево све до данашњих дана у овој светињи се сабира србски народ да прослави Светитеља пред чијим моштима се дешавају чудеса.

Манастир Туман или Тумане налази се код града Голупца према селу Кривача, на око седам километара. Доласком братства у ову светињу са игуманом Димитријем почиње обнова запустеле светиње, граде се конаци, гостопримнице, уређује се корито Туманске реке. Проширују се садржаји обновом испоснице Светог Зосиме, која се налази на око 2 км у столетној шуми, изградњом воденице и пратећих објеката. Братство се побринуло и за економију, па се производи мед, кукурузно брашно, изузетно квалитетна ракија… изграђен је и зоолошки врт са доста животиња, како би малишани имали мало забаве… Све ово настаје искључиво добровољним радом и прилозима верног народа и уз помоћ добротвора са свих страна света, који су добили исцелења пред моштима светих Зосиме и Јакова и иконом Пресвете Богородице Курскаје.

У оквиру обележавања 630 година манастира Тумане јуче је у овој древној светињи боравио Митрополит Амфилохије са сарадницима и многобројним научним радници где је одржан научни скуп “Исихазам у животу Цркве србских и поморских земаља”.
Архијерејском Литургијом у недељу је началствовао Епископ Пожареваћки и Браничевски Игњатије уз саслужење Епископа Атанасија и Епископа Давида са многобројним свештенством и ђаконством Епархије браничевске. За време Свете Литургије извршено је рукоположење монаха Гаврила туманског у чин јерођакона, на радост свих нас који га познајемо као младог, тихог и мудрог подвижника. После Архијерејске Литургије и Свете тајне причешћа и кратке паузе прочитане су молитве за здравље многобројном народу који се сабра овде на данашњи дан. Према неким наводима, у манастир се упутило између 15 и 20 хиљада особа са стотинама аутобуса и путничких возила,тако да је и поред обезбеђеног паркинга који је био готово пун, поред пута било паркираних возила неколико километара до села Двориште.
Наравно, о манастиру Тумане могло би се много тога писати и причати, али је интересантно да, како већ говоре многи ходочасници,Ђердапски Острог походе верници из свих Православних земаља, јер су многа сведочења исцелења објављена на разним порталима. До нашег одласка све је протекло у најбољем реду, а према имформацијама које сам добио братство манастира уз помоћ добротвора обезбедило је ручак и освежење за све присутне.
Текст и фотографије: г. Крсто Калинић
Извор: Радио “Српски Сион”

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *