Најава: „Мокрањчеви дани“ у Неготину

У сали Удружења новинара Србије, данас је, 11. септембра 2019. године, одржана конференција за новинаре поводом 54. „Мокрањчевих дана“ који се одржавају у Неготину од 14 – 20. септрембра 2019. године. На конференцији су о програму, концепцији и учесницима овогодишњег фестривала говорили: председник Општине Неготин Владимир Величковић, в.д. директор Дома културе „Стеван Мокрањац“ из Неготина Јованка Стефановић – Станојевић, селектор фестивала др Соња Маринковић и председник програмске Комисије фестивала др Бранка Маринковић.

Како је истакнуто на конференцији „Мокрањчеви дани“ су један од наших најзначајнијих фестивала који се организују. Значај овог музичког фестивала се не огледа само у томе што на њему учествују најистакнутији музичари из земље и иностранства, већ  и у томе што тај фестивал прати стручна музичка јавност. Тим поводом се као део програма фестивала организује низ научних трибина и других пратећих манифестација, као што су ликовне изложбе и промоције књига.

Организатори фестивала су навели да ће ове године на фестивалу гостовати и хорови из Њујорка, Амстердама, Москве, Скопља и Подгорице, Румуније.  А биће и уприличена изложба „Момчило Ст. Мокрањац – хемичар, професор, токсиколог“ поводом 120 година од рођења сина Стевана Мокрањца, који је био великан фармакологије. Организатори ове изложбе су Фармацеутски факултет Универзитета у Београду, Музеј Крајне и Дом културе Стеван Мокрањац.

Свечано отварање фестивала биће у Мокрањчевој родној кући у којој ће поздравну реч добродошлице учесницима упутити председник општине Владимир Величковић, док ће фестивал отворити министар културе и информисања у Републике Србије Владан Вукосављевић. Том приликом поздравну беседу ће одржати диригент Бојан Суђић.

У натпевавању ће учествовати хор Корикос из Њујорка (САД) под диригентском палицом Алека Галамбоса, затим хор „Девана“ из Амстердама (Холандија) ком диригује Јулија Шћепановић, хор КУД „Станко Драгојевић“ из Подгорице, диригенти Илија Дапчевић и Зоја Ђуровић, Градски мешовити хор „Вардар“ из Скопља (Северна Македонија), диригент мр Јасмина Ђорђевска, камерни хор „Лавиринт“ из Зајечара, диригент Жељка Алексић и Градски мешовити хор „Абрашевић“ из Ваљева под диригентском палицом Драгана Васиљевића.

Посебан догађај фестивала је свакако и Света Литургија у храму Свете Тројце у Неготину, као и учешће хора „Преподобни Рафаило Банатски“ из Зрењанина.

Такође, биће организовани и диригентски семинари и научни семинари из теорије музике.

 

Забележио Марко Весић

Извор: Радио Слово Љубве

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *