Уређење капеле у Добринцима

Иако озидана још 2010. године сеоска капела у Добринцима никада није стављена у функцију. Ове седмице Општина Рума започела је радове како би се објекат коначно привео намени и за уређење је издвојено близу 2 милиона динара.

Председник Општине Рума Слађан Манчић обишао је, у друштву председника МЗ Добринци Мирка Честића, радове на сеоској капели за чију је изградњу својевремено издвојено преко 10 милиона динара.

“Оно што је добро у овом моменту то је да се МЗ Добринци обратила нама као локалној самоуправи да им изађемо у сусрет и да уредимо објекат. Капела је изграђена добро, али није у функцији скоро десет година, а потрошене су толике паре. Одлучили смо да издвојимо 2 милиона динара из буџета и да објекат приведемо намени, односно да се среди све оно што је неопходно. Радови обухватају изолацију, спољашњу и унутрашњу фасаду, тротоаре, тоалете, плато који тек треба да се изгради испред капеле. Такође, потребно је урадити прикључење и на електроенергетску мрежу, не би ли се капела ставила у функцију и задовољила оне потребе за које је и изграђена”, изјавио је Манчић.

Општина Рума планира да у наредном периоду изгради на свим сеоским гробљима овакве или сличне капеле у зависности од пројеката, односно потреба села.

“Знам да неке сеоске месне заједнице имају и спремне пројекте и ми ћемо у наредном периоду одобрити одређена средства за њихову реализацију. Велика већина има уређене капеле који на неки начин олакшавају сахране, али сведоци смо и да имамо и месне заједнице кроз које иде спровод, тј. поворка. Ми ћемо се трудити да урадимо оно што је до нас, а то је да омогућимо да сва да сеоска гробља у наредном периоду добију капеле, да људи могу да их користе”, поручио је Манчић.

Он се осврнуо и на евидентни проблем да је у многим селима потребно проширити гробља.

“То није проблем само у Добринцима, него и у већини месних заједница, па чак и у граду је слична ситуација. На жалост потребна су проширења. МЗ Добринци нам се обратила са захтевом за проширење. Околне парцеле, са којима се гробље граничи, су у државном власништву. Ми смо већ покренули иницијативу код Републичке дирекције за имовину Владе Републике Србије, како би нам те парцеле уступили и пренели их у јавну својину Општине Рума. То ће створити предуслове за проширење гробља”, рекао је Манчић.

Извор: Сајт “Општина Рума”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *