Грчке монахиње у посети Србији

У првим данима месеца септембра, Србија је угостила  40 монахиња и четири јеромонаха из манастира Свете Лидије Филипљанке, из грчког места Апровалта, предвођени Игуманом Архимандритом Никанором.  Овај манастир је за време трајања акције „Олуја“  примио и збринуо око 1.500  деце и људи. У манастиру Свете Лидије, крштено је око 1.000  српских ученика. Годинама су код њих уточиште проналазили Срби, протерани из Хрватске, БИХ, са Косова.

Прихватање и одгајање српске деце, започео је упокојени Архимандрит Теофил, а монаси и монахиње су наставили његово дело.

Посету Србији, организовао је магистар теологије Милош Стојковић, повереник манастира Хиландар.

Грчке монахиње и монаси, провели су три дана у Србији. Обишли су манастире Жичу, Манасију, Раваницу, Студеницу и Београдско-карловачку Архиепископију  где су у Храму Светог Саве, били посебно топло угошћени.

Овом приликом, чланице хора Удружења српско-грчког пријатељства „Ирида“  из Сремске Митровице, позване су да улепшају и оплемене боравак гостију. У простору Клуба посланика у Београду, девојчице: Наталија Ђукановић, Маша Илић и Ања Мрваљевић,предвођене проф. Александром Гаруновић, извеле су сплет песама на грчком и српском језику. Након њихове изведбе, монахиње манастира Света Лидија, певале су своје песме, тако да је ово дружење путем музике било веома дирљиво, како за Грке, тако и за Србе.

Сусрет је био још једна потврда љубави и поштовања, између два православна, братска народа. Гости из Грчке  били су одушевљени гостопримством у Србији, коју су напустили са најлепшим утисцима.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *