Патријарх српски г. Иринеј у Сланцима: “Позвани смо да носимо Бога у себи”!

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј служио је Свету архијерејску Литургију на празник преноса моштију светог првомученика и архиђакона Стефана у манастиру Св. архиђакона Стефана у Сланцима. Патријарху Иринеју саслуживало је свештенство из Архиепископије београдско-карловачке, уз присуство игумана манастира са братијом, директора Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама г. др Милете Радојевића, заменика директора ове Управе г. Марка Николића, г. Велимира Илића, припадника Војске Србије и мноштва верног народа који су испунили храм и двориште ове светиње, извештава наш репортер Николај Сапсај.

Честитајући празник игуману, братији и свима сабранима, Свјатјејши је подсетио да је ова светиња као метох манастира Хиландара у славу Божију обновљена. Патријарх је говорио о св. Архиђакону и првомученику Стефану, који је по избору Апостола постављен да служи народу по потребама, не само тела него и душа, упућујући народ да Господа Христа слави и поштује као истинитога Бога, напоменувши да се он помолио за своје мучитеље и убице и замолио Господа да им то дело не упише у грех.

Патријарх Иринеј је указао да Светим причешћем ми примамо Господа у себе и упутио да се што чешће треба причешћивати, али приступити томе са опрезом и на исправан начин – постом, молитвом, покајањем и исповешћу.

“Све што видимо и не видимо створено је Богом и Његовом љубави према нама” рекао је Патријарх Иринеј, подсећајући да смо сви ми “најсавршенија створења Божија, јер носимо лик Божији у себи”. “Оно што Господ очекује од нас јесте пре свега љубав према Богу, али исто тако и љубав према ближњем, сваком човеку, без обзира на боју коже или националност”, подвукао је Патријарх Иринеј.

Ово веома бројно молитвено сабрање, Свјатјејши је рекао да види као знак да смо се почели полако враћати себи, а “када се враћамо Богу, својој Цркви и вери – то је враћање нас самих себи”. “Када смо окренули лице своје од Господа, онда смо и доживели ово што смо доживели”, указао је Патријарх Иринеј.

Звучни запис беседе и фотографију забележио је репортер Радија “Слово љубве”, теолог Николај Сапсај.

 

Звучни запис:

 

Извор: Радио Слово љубве

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *