Дани Свете Петке у Огару

Поводом обележавања празника Свете преподобномученице Параскеве и молитвеног сећања на жртве пострадале током Другог светског рата, дани од 4. до 8. августа 2019. лета Господњег у селу Огару су испуњени разним дешавањима. Централни догађаји били су Света Тајна Јелеосвећења и Света Литургија са поменом пострадалима из Огара у Другом светском рату.

У навечерје празника Свете преподобномученице Параскеве служена је у храму Преноса моштију Светог оца Николаја Света Тајна Јелеосвећења са почетком у 18 часова. Светом Тајном Јелеосвећења началствовао је протојереј – ставрофор Жељко Кретић, парох шимановачки, уз саслуживање протојереја Александра Урумовића, пароха ашањског, јереја Предрага Михајловића, пароха купинског, јереја Милана Главашевића, пароха попиначког и сибачког, јереја Слободана Мицића, пароха обрешког, јереја Саше Милијашевића, пароха доњетоварничког и јереја Милана Симића, пароха новокарловачког, у присуству домаћина јереја Милана Томашевића и мноштва вернога народа.

Светом богослужењу се прикључио Архијерејски намесник пећиначки, јереј Бојан Мијановић, парох пећиначки, који се у својој беседи после Свете Тајне Јелеосвећења, обратио се присутнима речима утехе и практичних савета о смислу извршене Свете Тајне и њене потребе у животу православних хришћана уз честитање празника домаћинима – свештенику и верном народу.

Ово богоугодно сабрање настављено је на трпези љубави коју су домаћини припремили у парохијском дому.

Света Литургија је служена на сам празник Свете преподобномученице Параскеве са почетком у 9 часова. Светом Литургијом је началствовао протојереј Никола Пробојчић, парох вишњићевски, уз саслуживање Архијерејског намесника пећиначког јереја Бојана Мијановића, пароха пећиначког, протојереја Александра Урумовића, пароха ашањског и јереја Слободана Мицића, пароха обрешког. Лепоти богослужења за певницом је допринео јереј Саша Милијашевић, парох доњетоварнички и верни народ. Дивном и надахнутом беседом за време Свете Литургије присутнима се обратио Архијерејски намесник пећиначки јереј Бојан Мијановић.

После свршетка Свете Литургије извршен је помен пострадалим жртвама из Огара у Другом светском рату код споменика истим на центру села и полагање венаца. Помену су присуствовали представници општинске и месне власти. Трпеза љубави за присутне служена је у ловачком дому.

Приредио: јереј Слободан Мицић, прив. парох обрешки

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *