Патријарх српски г. Иринеј: Света Параскева живела је животом Христовим!

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј данас је служио свету Аргијерејску Литургију у цркви Ружици на Калемегдану, поводом преславе капеле свете Петке, уз саслужење више свештенослужитеља АЕМ. Свјатјејши у светој Литургији у чин ђакона рукоположио др Србољуба Убипариповића, доцента на катедри за Литургику Православног богословског факултета Универзитета у Београду. Том приликом је исповедно писмо прочитао и изговорио литургијску беседу Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки г. др Иринеј, духовник новорукоположеног ђакона Убипариповића.

У Светој Литургији све има богослужбену логику и све је од св. отаца са премудрошћу установљено. Па тако и рукоположење свих црквених чинова, почевши од крштења, као рукоположења царског свештенства, преко светих тајни до хиротоније епоскопске која се у светоотачкој литературио означава и као нова Педесетница, што је еп. Иринеј у својој беседи споменуо. Тим богочовечанским богослужбеним устројством Цркве, као Тела Христовог, предвиђено је да се рукоположење ђакона обавља по окончању литургијске анафоре, или канона евхаристије. Јер ђаконски чин је чин служења народу и, како је еп. Иринеј истакао, сви свештенички чинови у том смислу служења треба да се угледају на ђаконски чин и увек да су спремни да служе верном народу у Цркви.

После анафоре и читања исповедног писма, ђакони су увели у олтар будућег ђакона Србољуба, где му је Његова Светост Патријарх Иринеј прочитао молитве рукоположења за ђакона и том приликом му је дао орар и наруквице који су делови ђаконске литургијске одежде.

Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки г. др Иринеј је затим,замољен од Његове Светости Патријарха Иринеја, одржао беседу у којој је између осталог рекао да свештеник у току Свете Литургије говори возглас: „Светиње светима“, а да народ на то одговара речима да је Једини Свет Гогоспод Исус Христос. Показујући тиме да светост људска долази од Господа Исуса Хруиста. Управо Христова светост јесте светост коју добијају мученици као сведоци Христови. Они су својим мучеништвом сведочили, а и сведоче, Христа као Господа, као Оног који је победио смрт својим васкрсењем. То сведочење није само неко морално или ораторско дело, то је сведочанство које се целог живота испољава кроз све што чинимо у животу. На то нас подсећају и речи Светог писма у којима се каже да онај ко се Христа одрекне пред људима и њега ће се Отац небески одрећи. Пример те вере можемо наћи управо у св. Петки која будући млада девојка није хтела да се одрекне Христа.

Након Свете Литургије и причешћа верних Патријарх Иринеј је пресекао колач са свештенством, верним народом и домаћином овогодишње славе Слађаном Цветиновићем.

 

Беседа Његове Светости Патријарха Српског Г. Иринеја:

 

Извор: Радио Слово Љубве

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *