Прослављена слава храма Благе Марије на Банстолу уз помен жртвама “Олује”

У недељу, 4. августа 2019. године, на празник Свете Марије Магдалине и 24. годишњицу од злочиначке војно – полицијске акције “Олуја”, у храму Благе Марије на Банстолу, у пре подневним часовима служена је Света архијерејска Литургија, а затим и парастос за све пострадале у поменутој злочиначкој акцији.

Светом Литургијом и парастосом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије уз саслужење више свештенослужитеља из различитих крајева света, Америке, Аустралије, Енглеске, Аустрије и Србије.

Овај храм јединствен је и по томе што чува успомену на све српске жртве страдале у акцијама “Олуја” и “Бљесак”, сабирајући све избегле и прогнане на овом месту, у ово доба године.

Кумови храмовне славе, ове године, били су Бојан и Дијана Чича са својом породицом, а кумство за следећу годину преузео је г. Вељко Вукелић.

Након Литургије одржан је и културно – уметнички програм у оквиру којег су наступили: Певачка етно група “Вез”, Крајишка група “Тромеђа”, Чувари Христовог гроба, Стево Кукавица и Милан Тодоровић.

Светој Литургији, парастосу и културно-уметничком програму присуствовали су др Марко Николић помоћник директора у Министарству правде, представници амбасаде Русије у Србији и многе друге званице.

У поподневним часовима храм Свете Марије Магдалине на Банстолу, у пратњи више епископа, посетио је и Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј изразивши своје одушевљење због посебности и лепоте овог храма.

Да све прође у најбољем реду, потрудио се, по благослову Епископа сремског г. Василија, домаћин овог сабрања, протонамесник Синиша Хрвачевић, старешина храма Благе Марије на Банстолу.

Овај литургијски догађај је још једном скренуо пажњу на чињеницу да велики број прогнаних Срба и данас, 24 године касније, своја основна, људска и имовинска права у Хрватској још увек није остварио.

На информацијама и фотографијама захваљујемо се протонамеснику Синиши Хрвачевићу, старешини храма Свете Марије Магдалине на Банстолу.

Извор: радио Српски Сион

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *