Прослава храмовне славе у Ашањи

Саборно прослављање свих за нас важних догађаја у историји спасења људскога рода у којима је Свети Архангел Гаврило учествовао, као објавитељ благе воље и узвишеног промисла Господа Сведржитеља, и овога 2019. лета Господњег је обележено храмовном и сеоском славом у Ашањи.

Светом Литургијом је началствовао протојереј – ставрофор Жељко Кретић, парох шимановачки. Саслуживали су Архијерејски намесник пећиначки јереј Бојан Мијановић, парох пећиначки и јереј Слободан Мицић, парох обрешки. Празничну беседу са топлим и срдачним речима духовне утехе, као и честитање храмовне славе домаћинима, учинио је Архијерејски намесник пећиначки јереј Бојан Мијановић, парох пећиначки. Лепоти богослужења кроз умилно појање допринели су протојереј Александар Урумовић, парох Ашањски, са својим сином богословом Стеваном, господин Жарко Рокнић, као и сав присутан верни народ.

Након Свете Литургије учињена је славска литија око Светога Храма и помен пострадалима за време рата. Затим су освештана славска жита и колачи после чека су пријављени кумови за следећу годину. Овогодишњи кумови биле су породице Саве Ковачевић и Катарине Бошковић. Трпезу љубави су припремили домаћини са верним народом и породицама кумова.

 

Извор: јереј Слободан Мицић, прив. парох обрешки

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *