Слава Саборног храма у Руми – Храма Силаска Светог Духа на апостоле

На други дан празника Силаска Светог Духа на aпостоле, 17. јуна 2019. године, Духовски понедељак, Саборни храм у Руми (Храм Силаска Светог Духа на апостоле,  у народу познатији као Грчка црква), прославио је своју славу. Тим поводом, Свету Архијерејску Литургију, са почетком у 9 часова и 30 минута, служио је Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије, са више свештеника и ђакона.

Aрхијерејски намесник румски протојереј Сретен Лазаревић и старешина Саборног храма јереј Душан Вишекруна, као домаћини храмовне славе, дочекивали су госте у настојању да све буде достојанствено и у најбољем реду.

Већ по традицији, овом свечаном догађају присуствовао је велики број верника, док је са галерије храма свештенослужитељима отпојавало Српско црквено певачко друштво „Вера“, са појцем Маринком Симићем, а под вођством диригента Јелене Раковић.

Одмах по причешћу народа, беседу је произнео Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије. Тим поводом Његово Преосвештенство је свима пожелео на спасење и здравље молитву на овај велики празник, празник Силаска Светог Духа на апостоле, на ученике Христове и на Пресвету Богородицу.

Након тога се кренуло у литију око храма, где је у дворишту храма освећено жито и колач, уз присуство многобројних свештенослужитеља, кумова храма као и бројних верника. Отац Душан Вишекруна је честитао празник свим присутнима и позвао их на послужење припремљено у порти Храма.

Храмовној слави је, ове године, кумовала породица Ћенановић из Руме (г. Митар и гђа Миланка).

Славу Саборног храма у Руми, увеличало је и присуство чланица АНИП-а „Бранко Радичевић“ из Руме, које су се нашле у улози „Краљица“ и поново оживеле стари народни обичај. Вођене својим уметничким руководиоцем Петром Пецом Поповићем, „Краљице“ обучене у лепу народну ношњу, након што су се причестиле у Храму Силаска Светог Духа на апостоле, кренуле су у опход по румским домовима, певајући домаћинима за берићет, добро здравље и сваки успех.

Текст: Мирјана Босић

Фотографије: Мирослав Крсмановић

Извор: Радио Српски Сион

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *