СЛАВА ХРАМА СВЕТИХ КИРИЛА И МЕТОДИЈА У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ

Празник Светих Кирила и Методија у петак 24. маја 2019. године свечано је прослављен  Светом Архијерејском литургијом коју је у сремскомитровачком храму посвећеном славним просветитељима словенских народа служио Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије са свештенством. Литургијским појањем из певнице храма одговарао је Дечији црквени хор “Благослов“ под диригенском управом Тамаре Пајкановић.

Након причешћивања верних присутни народ и свештенство предвођени својим Архијерејем уз тропар Светој солунској браћи кренули су у литијски опход око храма како би Епископ Василије освештао терен на коме ће, уз сам храм Светих Кирила и Методија,  уз Божију помоћ бити подигнут парохијски дом – место сабирања благочестивог народа после Богослужења и у другим пригодним приликама. Његово Преосвештенство Епископ Василије освештао је и у присуству домаћина и кумова овогодишње славе – породице Момира и Драгице Антонић, пререзао је славски колач. Том приликом Епископ се обратио присутнима произносећи празничну беседу. Честитајући празник равноапостолних словенских учитеља и подсећајући на управо обележен јубилеј – осам векова српске цркве и вечног дела Светог Саве, Владика Василије поставио је питање, колико су Срби учинили за своје спасење на јеванђељском путу наших предака и Светих Кирила и Методија.

„Свете Кирила и Методија  Бог је изабрао да дођу у овај словенски народ, да схвате суштину и значај вере Христове и значај језика преко кога могу да пренесу праву и истинску реч, да би народ схватио реч Јеванђеља коју је Господ рекао – „Небо и земља ће проћи али речи моје неће проћи“. Као што су пророк Језекиљ и Свети апостол Павле рекли – „Сећајте се учитеља ваших и наставника јер они се брину о вашој души и вашем спасењу“, подвукао је Епископ Василије настављајући беседу о житију и путешествију словенских светитеља заслужних због чињенице да су словенске народе, до тада пагане „накалемили на огромну породицу православних народа и због тога  нек им је велика захвалност и благодарност Богу“ рекао је  Владика. Он је говорио о прогонима које су Кирило и Методије трпели због своје мисионарске делатности до окончња свог земаљског живота, али и о научним претпоставкама да се гроб Светог Методија налази управо на подручју Сремске Митровице. По његовим речима, то je био опредељујући мотив да се на овом месту и  овом граду подигне храм посвећен Светој браћи „не би ли Господ пројавио мошти Светог Методија“. Владика је изразио задовољство што се уз садашњи храм подиже парохијски дом – сала у којој ће се верни окупљати и духовно крепити.

Старешина храма, протојереј-ставрофор Саво Ракита захвалио је на архијерејском молитвеном благослову у нади да ће уз подршку Града Сремске Митровице и других овај парохијски дом бити подигнут „на корист свих који се у овој цркви окупљају и друже после Свете литургије у духовној радости и благослову Божијем.“

Звучни запис, текст и фото: Дејан Мостарлић (део фотографија преузет с фејсбук профила протојереја-ставрофора Сава Раките)

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *