Програм посете Патријарха српског г. Иринеја Епархији будимској

Програм Патријархове посете Епархији будимској, а поводом прославе јубилеја 800 година самосталности Српске Православне Цркве:

24. мај 2019. године у 18:30 – дочек Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и доксологија у храму Светог Георгија у Будимпешти.

25. мај 2019. године у 08:30 часова – Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј ће посетити базилику св. Стефана (Иштвана) у Будимпешти. Његову Светост ће дочекати високи јерарси римокатоличке цркве у Мађарској.

Истога дана у 09:30 часова предвиђен је пријем за Његову Светост и делегацију Српске Православне Цркве у Амбасади Републике Србије у Будимпешти, где ће Његову Светост и чланове црквене делегације Епископа бачког г. Иринеја, викарног епископа мохачког г. Исихија и домаћина Епископа будимског г. Лукијана, поздравити Амбасадор Р. Србије г. Иван Тодоров.

Након пријема у амбасади, предвиђен је полазак за Сентандреју, где је окупљање високих званица заказано у периоду од 12 до 12:45.

У 13:00 часова, Његова Светост ће освештати нови Музеј Епархије будимске који се простире на 1600 метара квадратних, а у сталној поставци место ће наћи 500 експоната. Реализација пројекта новог Музеја Епархије будимске је завршена средствима Владе Мађарске и уз помоћ Владе Србије.

Предвиђено је да се присутнима обрате управник Музеја мр Коста Вуковић, државни секретар г. Шолтес Миклош (у рангу министра вера), и министар културе и информисања у Влади Србије г. Владан Вукосављевић. У програму ће учествовати ђаци Српске школе Никола Тесла из Будимпеште. Овој свечаности ће такође присуствовати кардинал др Ердо Петер, бискупи Евангелистичке цркве, министар просвете и науке у Влади Србије г. Младен Шарчевић, г. Никола Селаковић, амбасадор Србије г. Иван Тодоров, представници јавног и културног живота Срба у Мађарској.

Након свечаног отварања предвиђено је разгледање изложбе и свечани ручак за званице.

26. мај 2019. године

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј ће са архијерејима и свештенством служити свету Литургију у Саборној (тзв. Београдској) цркви у Сентандреји са почетком у 09:30 часова.

Светој Литургији ће осим верног народа присуствовати и подпредседник Владе Мађарске и заменик Премијера г. Шемјен Жолт, државни секретар г. Шолтес Миклош, министар просвете Србије г. Младен Шарчевић и други високи црквени и државни званичници.

Истога дана у 16:00 часова у Парламенту Мађарске предвиђен је пријем за Његову Светост и чланове црквене делегације.

У понедељак 27. маја 2019. године, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј посетиће задужбину Текелијанум а затим око 10 часова и Српску школу Никола Тесла у Будимпешти где ће високе госте са свим професорима и ђацима дочекати проф. др Јованка Ластић, директорка ове елитне и највеће школе ван граница матичних држава нашег народа.

Са посетом школи завршиће се и посета Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја епархији Будимској.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *