СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ НА ВРАЊАШУ

Светом Архијерејском литургијом коју је у недељу 12. маја 2019. године служио Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије, манастир Светог Василија Острошког на Врањашу код Манђелоса прославио је манастирску славу – празник свог заштитника Светог Василија – Острошког чудотворца. Овогодишњем торженственом литургијском и славском саборовању присутвовало је мноштво верног народа и гостију. Епископу сремском Господину Василију у свечаном евхаристијском чину саслуживали су архимандрит Рафаило из манастира Височка Ржана у Епархији нишкој, протојереј ставрофор Душан Петровић, протојереј – ставрофор Велизар Живановић и јереј Бранислав Дивљак уз хармонично појање инђијског хорског трија Александра Божића  из певнице храма.

У манастирској порти освештани су и пререзани славски колачи које су великом свецу и надалеко познатом исцелитељу и чудотворцу принели настојатељ ове свете обитељи јеромонах Василије са својим сестринством и братством, као  и многобројни благочестиви појединци и породице.

Обраћање сабраном народу и својој духовној пастви Владика Василије почео је васкршњим поздравом  “Христос воскресе!” изражавајући уверење да су молитве упућене Светом Василију Острошком – великом божијем угоднику, са овог светог места стигле до престола Свевишњега, напомињући да је вишевековни врањашки извор питке воде на коме је подигнут манастир постао место истинског духовног извора у коме се као велика светиња чува део одежде са моштију Светог Василија Чудотворца. Свим мајкама и сестрама Архијереј сремски честитао је и празник Светих жена Мироносица, које су неустрашиво служиле и данас су пример неуморног служења самом Христу. У својој беседи Владика Василије позвао је верне да на овом и другим местима у данашње време  великих искушења умноже молитве имајући разумевања за људске слабости и погрешке, баш као што нас поучава Свети апостол Павле.

Спасити једног залуталог човека велика је ствар за свакога од нас, подвукао је Епископ Василије. Он је говорио о житију и небројеним чудесима Светог Василија Острошког коме се у скрушеној молитви обраћају људи различитих вера и националности.

Светитељи нису само својина појединих народа, јер их је Бог васпоставио као становнике неба и светитеље читаве Васељене, рекао је  између осталог Епископ Василије.

Прослава празника настављена је у манастирској порти и трпезарији где су домаћини приредили пригодну славску трпезу. Духовне песме испред храма изводили су чланови Хора младих “Свети Николај Српски” из Кикинде.

У прилогу можете погледати фотографије и послушати звучни запис беседе Епископа сремског Г. Василија.

За комплетан материјал захваљујемо се сараднику из Ср. Митровице г. Дејану Мостарлићу

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *