Васкрс у Шиду

Према историјским подацима и прегледом архивске грађе у Архијерејском намесништву шидском, нема података да је неки од Епископа сремских на Васкрс служио у Шиду.

Иако за време свог владичанства Епископ Василије посећује у разним приликама Архијерејско намесништво шидско, први пут је одслужио Васкршњу Литургију.

Јутрење је служено у 5 сати, а у 9 часова звона саборног Николајевског храма означила су почетак торжествене Литургије којом је началствовао Епископ сремски Василије..

Преосвећеном владици су саслуживали протојереј-ставрофор Радомир Мишић, архијерејски намесник шидски, пароси шидски Милан Пршић и Зоран Угрешић, протојереј ставрофор Ђорђе Воларевић и ђакон Горан Власац.

Хор је песмом славио и хвалио Господа, док су за певницом појали Никола Лукић, асистент за предмет Савремено богослужбено предање и Историју српског богослужења (Православни богословски факултет Универзитета у Београду),  богослови и мирјани, док је је црквени хор песмом славио и хвалио Господа.

Васкршњу посланицу Његове Светости Патријарха Иринеја и Отачаствених архијереја наше Свете Цркве прочитао је отац Радомир Мишић.

Ученици шидских основних школа Бранко Радичевић и Сремски фронт  су  говорили Симол вере и Оче наш и са њима верници који су испунили цркву.

И радост је испунила срца одраслих када су видели како су наша деца припремљена за литургијски живот, захваљујући Мајци Цркви али и вероучитељици Весни Куљански и учитељици Снежани Лазић.

А како је тек громогласно звучао васкршњи поздрав Христос васкрсе! Ваистину васкрсе! До неба, објављивала се Истина о Христовом Васкрсењу и победи над смрти.

Током Литургије, Епископ Василије је чином протојереја одликовао оца Милана Пршића док је отац Зоран Угрешић одликован чином протонамесника.

После Свете Литургије вернима се обратио Епископ Василије и између осталог казао:

„Придржавајући се Васкршње посланице Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и свих Отачаствених Архијереја Српске Православне Цркве, дозволите да и ја вама и читавој нашој Епархији сремској честитам најрадоснији и највеселији празник, најважнији Празник над Празницима – Васкрсење Господа нашег Исуса Христа. Христос воскресе!  

Нека би се васкрсли Господ својом милошћу и љубављу исказаном према роду људском, уселио у нас, да васкрсне душа наша, да васкрсне биће наше, да дође до преумљења у нашим главама…“

Највиши Орден Епархије сремске, Орден Светог Арсенија Сремца Епископ Василије је уручио г. Бранку Тарлаћу,  човеку који је деценијама у Николајевској цркви у Шиду, првом помоћнику Цркве и председнику Црквене општине Шид.

Наша Црква исказује своју бригу о свему, тако и о мајкама, па је Орден мајке Ангелине за материнство четворо деце Преосвећени владика сремски Василије уручио гђи Бланки Божић и двема протиницама из Шида: Биљани Пршић и Славици Мишић.

Владика Василије је поделио вернима освештана васкршња јаја. У порти је припремељен фолклорни  програм, а потом се приступило богатој васкршњој трпези,

Протојереј Милан Пршић и протонамесник Зоран Угрешић су се током трпезе Агапе захвалили свом Архијереју, архијерејском намеснику шидском оцу Радомиру Мишићу и братији свештеницима  на указаном поверењу казујући да је ово подстрек за њих да буду још бољи и одговорнији посленици на Њиви Господњој.

Председник Црквене општине Шид, г. Бранко Тарлаћ се захвалио за високо одликовање Епархије сремске рекавши да је једини пут у његовом животу био и остао мајка Црква која нас све сабира.

Данашњем васкршњем сабрању су присуствовали представници локалне самоуправе, јавних институтција и представници школа.

Зорица Зец

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *