Манастир Фенек – друга недеља Васкршњег поста

Епсикоп сремски Василије началствовао светом Литургијом

У другу недељу Васкршњег поста, 24. марта 2019. године, светом архијерејском Лиругијом началствовао је Епископ сремски г. Василије уз саслужење игумана фенечког Макарија и игумана манастира Светих архангела код Призрена, оца Михајла; протојерејера-ставрофора Слободана Радојчића, архијерејског намесника земунског и Милета Јокића, архијерејског намесника старопазовачког као и протођакона Слободана Вујасиновића.

У препуном храму восклицало се Господу. За певницом је било братство манастира са мирјанима, док је верни народ једногласно одговарао на Литургији. Неколико десетина деце који су, може се рећи, становници овог манастира, јер су редовни на богослужењима, причестило се са вернима Светим тајнама.

У својој архипастирској беседи Епископ Василије је казивао о другој недељи Часног поста и о спомену на једног великог црквеног оца и богослова – Светог Григорија Паламу, архиепископа солунског и чудотворца који се данас прославља.

Светитељ Григорије Палама је остао упамћен као борац против оних који су негирали могућност да човек може доћи у истинску, мистичну, заједницу са Богом. Био је живи сведок да људи, благодаћу Божјом, већ сада и овде могу постати учесници божанскога живота и удостојени виђења нетварне светлости Божје.

Епископ сремски је позвао верни народ да се и у овим временима великих искушења што више сабирају у цркви и учествују у заједници са Богом, јер је Црква на свих пет континената очувала васцели српски род.

Овом приликом, владика Василије је најавио обележавање осам векова аутокефалности наше Свете Цркве што ће бити на нивоу целе Цркве у манастирима Жичи, Студеници и у Пећкој Патријаршији.

На нивоу Епархије сремске прослава осам векова самосталности Српске Цркве у овој години обележиће се  на нивоу намесништава, а у наредној години, на нивоу Епархије сремске, у фрушкогорском манастиру Светог Саве у Кувеждину где воде трагови настанка химне Светоме Сави.

У манастирској трпезарији Фенечки бисери су одржали величанствен концерт и показали све своје таланте којима их је Господ обдарио.

извор сајт Епархије сремске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *