UA-93122834-1

НАЈАВА: ФИЛМ ”ЛУКА” ДАНАС У КЦ РУМА

Филм ”Лука –излечити страх” у организацији СПЦО Рума-Храм силаска Светог Духа на апостоле и Ворки тима Рума биће приказан у КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ „БРАНА ЦРНЧЕВИЋ“ У РУМИ у ВЕЛИКОМ ХОЛУ данас у 19 часова. Улаз је слободан.

ИЗЛЕЧИТИ СТРАХ – ЛУКА
играни филм

Украјинско-белоруски играни филм „Лука“, у чијој основи лежи драматична судбина великог руског хирурга и свештеника – В. Ф. Војно-Јасенецког (светог Луке).

Он је рођен као Валентин Феликсович Војно-Јасенецки (1877-1961, дан његовог светковања је 11. јун). Био је брилијантан хирург и научник, и његов значајни штампани рад „Описи гнојне хирургије“ био је приручник и стручна књига за неколико генерација лекара. Дубоко религиозна особа током читавог свог живота, будући светитељ обудовио је 1919. године, а замонашен је 1923. године када је антирелигиозна и антицрквена кампања у Русији била све интензивнија. На монашењу је добио име Лука у част Светог Апостола и Јеванђелиста Луке. Исте године тајно је хиротонисан за епископа.
Касније је прошао кроз многа хапшења, затворе и протеривања…
Вршио је хируршке интервенције и током свог егзила у Јенисејску, и примао је пацијенте у Архангелску. Наставио је да истражује нове методе и медицинска лечења и да сакупља материјал за њихову подршку. Било где да се нашао, остао је прави доктор, монах и свештеник.
Филм је рађен око три године уз подршку Државне агенције Украјине за филм и Министарства културе Републике Белорусије.
Филм „Лука“ је премијерно приказан 14. октобра 2013. Учествовао је на многобројним фестивалима и освајао престижне награде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *