Прослава Светог Саве у Сремским Карловцима

Празновање Светог Саве, првог архиепископа српског и славе свих српских школа, у Сремским Карловцима започело је освећењем чувене Карловачке гимназије, најстарије у Срба, као и освећењем карловачке Основне школе „23. октобар“. Ове две школе су, поред Карловачке богословије, најзначајнијеи најстарије просветне установе у Сремским Карловцима. Прошло је више од седам деценија од како су оне, делећи судбину свих српских државних школа, стављене у службу комунистичког режима те престале да прослављају име Светог Саве. Иако ове карловачке школе већ годинама уназад поново заједно са Богословијом прослављају највећег српског Просветитеља и Учитеља, ипак се показало неопходним да се тај повратак својим светим коренима запечати освећењем две поменуте школе. Стога је Његово Преосвештенство, Господин Василије, Епископ сремски, у суботу 26. јануара освештао најпре Карловачку гимназију, у пристуству њеног директора, представника Наставничког савета и ученика. Након освећења обављен је пријатан разговор где су се представници Цркве и гимназије договарали о заједничком прослављању овогодишњег великог јубилеја 800-огодишњице аутокефалности наше помесне Цркве. На сличан начин и у истом духу потом се приступило и освећењу Основне школе.

Истога дана увече у Саборној цркви служено је празнично вечерње у присуству Преосвећеног владике Василија. Након вечерњег богослужења карловачка дечица су извела пригодан програм у част Светог Сава, за који су их припремиле вероучитељица Љубица Петковић и диригентица Александра Раденовић. На крају је Епископ сву присутну децу даривао светосавским пакетићима.

У недељу, на Савиндан, Свету Литургију у Саборној цркви служио је протојереј Јован Милановић, уз саслужење крстоносних протојереја Душана Колунџића, Чеде Грујичића и Јована Петковића, као и ђакона Станка Лакетића. Појао је хор Епархије сремске „Свети Николај“.  Поред ученика Богословије и верног народа у Светој Литургији учешће су узели и представници Гимназије и Основне Школе, као и чланови Православне омладинске заједнице Сремских Карловаца. Сви они су принели славске дарове, кољиво и славски хлеб, који су на крају Литургије освећени и преломљени.

По окончаној Литургији прослава Светог Саве настављена је у свечаној сали Карловачке гимназије коју ученици све три карловачке школе традиционално заједнички припремају Светосавску академију . Част да ове године произнесе беседу о Светоме Сави имала је госпођица Љубица Петковић, вероучитељица у Основној школи.

У вечерњим сатима у просторијама Црквене општине чланови Православне омладинске заједнице са својим гостима прославили су своју славу, светитеља Саву, трећи пут након свог оснивања. Отац Јован Милановић благословио је славку трпезу и пожелео младим светосавцима да још много година у славу Божију чине добра дела и да се окупљају под омофором Светог Саве.

Текст и фотографије: ђакон Станко Лакетић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *