Свети Василије Велики прослављен у манастиру Раковац

Обележен имендан епископа сремског Василија. – Отац Евгеније рукоположен у чин јеромонаха.

На Обрезање Господње и празник Светог Василија Великог, у понедељак 14. јануара 2019. године, торжественом Литургијом у зимској капели посвећеној овом Божјем угоднику, началствовао је епископ сремски  Василије. Саслуживали су новорукоположени јеромонах Евгеније, протојереји-ставрофори Душко Н. Петровић, ректор Карловачке богословије, у пензији, и Душан Колунџић, протонамесник Милан Узуров из Бачке Паланке; јереј Бранислав Мишковић, старешина  храма Сабора српских светитеља у Руми, протођакон Слободан Вујасиновић и ђакон Милош Марјанац. Певницом је руководио проф. Карловачке богословије Јован Стојановић, док су појали студенти Православног богословског факултета Ђорђе Марковић и Срђан Јуришић. Преосвећеном Владици прислуживали су Никола Лукић, асистент за предмет Савремено богослужбено предање и Историју српског богослужења на ПБФ, и Ђорђе Милидраг, мастер теолог.

Током торжествене Литургије еписикоп Василије је рукоположио досадашњег јерођакона Евгенија у чин јеромонаха.Сво свештенство и монаштво са верним народом узвикивало је радосно Аксиос! Достојан! 

„На данашњи дан Обрезања Господњег и Светог Василија Великог, на архијерејској Литургији ми смо рукоположили у чин јеромонаха сабрата ове свете обитељи, оца Евгенија. Помолите се, драга браћо и сестре, да му ова свештена дужност и служба коју је данас примио благодаћу Духа Светога буде на славу Божју и ползу свима нама. Она енергија коју је примио уз молитве које смо читали за њега, нека га оснажи,  нека има мудрости и снаге, трпљења у овој светој обитељи, а највише љубави према Богу и служби Њему.

Најлепши чин и служење је служење Богу и српском роду. Зато, оче Евгеније, по великим духовницима ове свете обитељи, по примерима великих отаца, оних који су животе своје овде уткали, и Ви, са својим братом и сестрама,  такође, уткајте своје биће. Примајте свакога добронамерног човека, будите духовник у правом смислу речи, будите духовни лекар за свако биће које се овде обрати. Будите на ползу и корист и на духовну радост.

Данас је наша Црква обогаћена још једним свештенослужитељем – јеромонахом.

Оче Евгеније, немој заборавити нас у својим молитвама, на својим Литургијама, не заборави све присутне, све који ће доћи и проћи кроз манастир, и који ће се теби као духовнику обраћати,“ казао је Епископ Василије.

После божанствене Литургије Преосвећени владика Василије је благословио славски колач и жито прелио вином, а потом се кратком беседом обратио вернима казујући о Божјем угоднику Василију Великом, преподобном подвижнику и праведнику Божјем који је био Архијереј Цркве Христове и савршени монах.

Заједничарење је настављено за трпезом љубави, како приличи овоме манастиру и божићним празницима. Велико је гостољубље у манастиру посвећеном бесребреницима Козми и Дамјану. О свему се старао јеромонах Варнава, духовник манастира Раковца, са високопреподобном игуманијом Гаврилом и мати Софијом, док су вредне наше мирјанке припомогле да трпеза буде што лепша за све госте.

Славском сабрању присуствовале су монахиње из беочинског манастира, многи пријатељи и сарадници манастира, богослови и студенти, пријатељи и најближа родбина јеромонаха Евгенија.

Зорица Зец

Извор Епархија сремска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *