ОСВЕЋЕЊЕ КРСТОВА И КУПОЛА ЗА ХРАМ БЛАГЕ МАРИЈЕ НА БАНСТОЛУ

Храм Благе Марије који се подиже на Банстолу у близини Чортановаца у руском стилу је спомен храм жртвама хрватске војне акције „Олуја“, као и сећање на великане руске емиграције после Октобарске револуције који су уточиште нашли у Краљевини СХС.

Дана 22. децембра Његово Преосвештенство Г. Василије, епископ сремски, заједно са свештенством, монаштвом, благоверним народом Епархије сремске и представницима Општине Инђија и Сремских Карловаца је осветио крстове и куполе храма, а затим су сви присутни присуствовали подизању освећених крстова и купола на храм. У пригодној беседи Његово Преосвештенство Г. Василије је између осталог подсетио све присутне на руског митрополита и првојерарха Руске Заграничне Цркве Антонија Храповицког и врховног команданта Беле армије генерала Петра Врангела, који су живели једно време у Сремским Карловцима  и основали Руску Заграничну Цркву у нашем Српском Сиону.

По речима владике Василија под куполама новога храма сваки пролазник и верник на путу који спаја Инђију и Сремске Карловце може наћи утеху и помолити се, а жеља Његовог Преосвештенства  је годинама била да се на том пределу оснује нови храм што је и учињено уз подршку свих мештана Банстола и тога дела Чортановаца, почев од Бранка Симоновића који је са својим друштвом упорно радио на тој идеји. Старешина храма, јереј Синиша Хрвачевић, поздравио је све присутне и позвао их на послужење, а трпеза вере и наде је настављена у ресторану „Завичај“ преко пута храма. Подизање крстова и купола, као и радови око тога, су били дело украјинских радника.

Надамо се да ће се жеља Његовог Преосвештенства Г. Василија испунити и да ће храм Благе Марије бити утеха свима.

Текст и фотографије: ђакон  Горан Груловић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *