Празник Светог оца Николаја у Сремским Карловцима

Празник Светог оца Николаја, архиепископа мирликијског, свечано је прослављен у Сремским Карловцима, чији је велелепни саборни храм посвећен овом дивном угоднику Божијем.

Славље је започело празничним бденијем које је уочи спомена Светитеља предводио Преосвештени Господин Василије, Епископ сремски. Саслуживали су му протојереј-ставрофор Бранислав Поповић, јереј Душко Масларић и ђакон Станко Лакетић.

На сам дан празника Преосвештени Епископ Василије служио је Свету архијерејску литургију уз саслужење крстоносних протојереја Марка Шпановића, Душана Колунџића, Јована Петковића, Душана Петровића и Бранислава Поповића, протосинђела Клеопе (Стефановића), протојереја Јована Милановића, као и протођакона Слободана Вујасиновића и ђакона Станка Лакетића. У току Свете литургије Владика Василије је у свештени чин ђакона рукоположио господина Милоша Маријанца из Беочина.

Свету литургију је својим хармоничним појањем украсио Хор Епархије сремске који и сам носи име Светог Николаја.

После заамвоне молитве Епископ је освештао кољиво и преломио славски колач који су принели овогодишњи кумови, господин Миладин и госпођа Драгиња Калинић. Они су део колача као залог кумства за следећу годину предали господину Новици Миљковићу.

Света Литургија је крунисана дивном беседом коју је произнео отац Клеопа, настојатељ манастира Ваведења у Сремским Карловцима, који је говорио о смислу прослављања светих и о њиховој потпуној преданости Господу.

После Свете Литургије за свештенство и народ приређена је славска трпеза љубави, трудом кумова и новорукоположеног ђакона Милоша. Овом приликом протојереј Јован Милановић, настојатељ Саборне цркве, произнео је здравицу у част свих присутних, а на самом крају обратио се и Господин Епископ говорећи о лику и делу Светог Николе.

Сутрадан је, у част празника Светог Николе и у спомен на његову љубав према деци Божијој, Владика Василије поделио пакетиће дечици у карловачким вртићима „Коцкица“ и „Вини Пу“ заједно са представницима Кола српских сестара и Православне омладинске заједнице нашег града који су се трудили око припреме пакетића. Дечица су на ову љубав узвратили пригодним програмом који су припремили са својим васпитачицама.

Извор: Инфо служба Саборног храма у Сремским Карловцима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *