Патријарх Иринеј: Помолимо се Светом Николају да сачува Косово и Метохију

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј служио је 19. децембра, на празник Светог Николаја Мирликијског, Свету архијерејску Литургију у Храму посвећеном овом чудотворцу у Земуну, известио је репортер Радија Слово љубве Николај Сапсај. Патријарху су саслуживали протојереји-ставрофори др Драгомир Сандо и Милорад Никшић, протонамесник Драшко Тепавац и јереј Владимир Пражић, протођакон Стеван Рапајић, ђакон Драган Танасијевић и ђакон Иван Фаранов, уз присуство многобројних верника и породица које прослављају свог небеског покровитеља. Пред крај Литургије, Његова Светост је пресекао колач, који су ове године принели домаћини славе – старешина храма са свештенством.

Потом се Свјатјеши обратио верном народу честитајући празник и славу свима онима који славе Светог Николаја. Најпре је Патријарх подсетио све присутне о значају Светитеља и осврнуо се на животопис, подвиге и чуда овог угодника Божијег:

“Осим што је помагао, Свети Николај се противио неправди и борио за истину. Многобројни храмови у српским земљама су подигнути у част овог светитеља. Данашњи дан многе породице славе: пола славе у својим домовима, пола похађају домове”, казао је Свјатјејши и истакао да је слава украс српског народа те је појаснио порекло и значај славе за српске домове. Слава, како је рекао Патријарх Иринеј, треба да нам буде не само славље већ и молитвени дан.

На крају беседе, Његова Светост је призвао вернике да се помоле Светом Николају да сачува Косово и Метохију, потом је благословио све присутне и сваки дом који данас слави крсну славу:

Извор: Радио Слово љубве

http://www.slovoljubve.com/cir/Newsview.asp?ID=17982

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *