Освећење Часног Крста за храм Светог оца Николаја у Шиду

Неуморним залагањем Епископа сремског г. Василија, верног народа и свештенства Шидског намесништва са архијерејским намесником протојерејем-ставрофором Радомиром Мишићем лета Господњег 2018 године, комплетно је обновљен црквени торањ на храму Преноса моштију Светог Николаја у Шиду. У јабуци испод Часног Крста стајаће запис о овом догађају из нашег времена и свим његовим учесницима и приложницима.
Значајна средства за реконструкцију торња обезбедила је поред учешћа христољубивог народа Шида и Аутономна покрајина Војводина.
У суботу 17.новембра 2018. у препуном храму Светог оца Николаја Преосвећеног владику Василија дочекали су ученици основне школе, чланови фолклорног друштва „Свети Сава“, благоверни народ са свештенством Шидског намесништва.
Чин освећења крста који ће красити торањ цркве обавио је Епископ сремски.  Преосвећеном владици саслуживали су:  отац Макарије настојатељ манастира Привине Главе, протојереј-ставрофор Зоран Симић, јереј Жељко Кусић, парох у Сремској Каменици, јереј Милорад Бојчић, парох голубиначки и протођакон Слободан Вујасиновић.
Дародавац крста је г. Жељко Божић са породицом.
Торањ цркве је грађен између 1762 до 1765. године, током историје обнављан је више пута и његова најзначајнија обнова је уследила 1897. године.
„Крст је сила и слава, крст је знамење, крст је спасење,“ речи су Светог владике Николаја охридског и жичког и о  тој сили и спасењу, o тој највећој љубави Бога према човеку, говорио је Епископ сремски г. Василије после чина освећења крста и ломљења колача који је принела породица Божић за здравље.
„Овај Крст који смо данас осветили је знамење које ће красити ову прекрасну богомољу у граду Шиду и врхунити га, а свакоме ко дође и приђе, чиниће радост. Велику захвалност дугујемо свим дародавцима, посебно г. Жељку Божићу са породицом, за ово знамење Шида, Епархије сремске и целе Цркве.
Крст ће бити чувар вере на овим просторима, чувар идентитета српског народа и љубави према своме роду,“ казао је архијереј наше Свете Цркве сремски Василије.
После свечаног чина освећења Часног и Животворног Крста, верни су прилазили са молитвом, целивали Крст и примили благослов од Преосвећеног владике Василија.
У реновираној и предивно уређеној сали приређена је трпеза љубави где су настављени богоугодни разговори. Том приликом се у име свештенства храма Светог оца Николаја, по благослову архијерејског намесника шидског оца Радомира Мишића, обратио отац Милан Пршић, парох шидски који се захвалио нашем Архипастиру Василију на свечаном чину освећења Часног Крста који ће бити духовна сила у граду Шиду.  Велика захвалност и г. Слободану Векићу и његовој породици за приложени крст на апсиди у олтару и г. Бранку Тарлаћу са породицом за крст који ће стајати на малом торњу Српског дома.

извор сајт Епархије сремске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *