Епископ сремски Василије на Крстовдан служио у Прогару

На празник Воздвижења Часног Крста, Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије посетио је село Прогар и  у древом храму св. арх. Гаврила служио Свету Архијерејску Литургију.
Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Душан Петровић, умировљени ректор карловачке богословије, протојереј-ставрофор Крсто Максић умировљени парох батајнички, јереј Милан Алимпић парох из Добановаца, јереј Бранислав Јовановић из Прогара као и протођакон Слободан Вујаниовић. За певницом су одговоарали вероучитељи и теолози, а на општу радост свих окупљених храм је био испуњен школском децом која су својим гласовима славила Господа.
У току св. Литургије Епископ је рукоположио теолога Бранислава Керечког из Батајнице у чин ђакона, и по речима месног пароха ово је вероватно прво рукоположење у овом светом храму у његовој дугој историји.
У својој Литургијској омилији Епископ је говорио народу о значају часног Крста, подсетивши верне да Крст није само пуки симбил већ да је он живоносно Дрво којим је дошло наше спасење.
После Литургије, трудом младог пароха о. Бранислава и његових парохијана припремљена је трпеза љубави за све присутне.
Ђакон Бранислав Керечки

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *