Свети Александар Невски Слава војног параклиса у Сремској Митровици

У среду 12. септембра 2018. године доброте Господње, свечано је прослављен празник Преноса моштију Светог Александра Невског, слава параклиса касарне у Сремској Митровици.

Божанственом Литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Саво Ракита, надлежни Архијерејски намесник сремскомитровички уз саслужење двојице презвитера: Љубише Човића, капетана, војног свештеника из Бачке Тополе, Ђорђа Стојисављевића, капетана, војног свештеника команде бригаде из Новог Сада и месног ђакона Душка Марковића. Сабране у Господу, после прочитаног Јеванђеља, надахнутом празничном беседом, поздравио је отац Ђорђе, надлежни војни свештеник. Чтецирали су старији водник прве класе Златко Тривановић, помоћник војног свештеника из Бачке Тополе и старији водник прве класе Дејан Богићевић, помоћник војног свештеника гарнизона Сремска Митровица, који је и прочитао одељак из дела апостолских. Монаштво је било заступљено у личности мати Антонине, игуманије манастира Петковица Сремска, а било је и гостију из локалне самоуправе, институција безбедности и културе. Непосредно пред завршетак свете Литургије, обављено је благосиљање Славских дарова, колача и кољива, које је принео овогодишњи кум славе,  овдашњи млади старешина, потпоручник Драгољуб Велимировић. Од њега је кумовски залог преузео потпоручник Горан Ружић. Евхаристијско славље, увеличали су својим дивним појањем вероучитељи и етно група Српски дом из Сремске Митровице. Окупљено христољубиво војинство и госте на светковину Светог Александра Невског, у домаћинском смислу, предводио је заменик команданта гарнизона мајор Миле Анђелић, уз сатрудништво најближих сарадника.

На самом концу молитвеног сабрања Архијерејски намесник се обратио сабранима  преневши поздраве и благослове Епископа сремског г. Василија и личне добре жеље  домаћинима. Отац Ђорђе, у својству садомаћина, уваженом скупу је пренео срдачне празничне честитке и поздраве команданта бригаде, а потом се захвалио свима гостима што су се љубазно одазвали братском позиву свечара. Затим је уследио свечани славски ручак на којем је заменик команданта гарнизона бираним речима поздравио окупљене позвавши их да у свом срцу чувају успомену на лик и дело светог Александра Невског, те да се у војној средини осећају као у сопственом дому. Послужење за трпезом било је обогаћено умешним певањем неколико народних песама од стране именоване етно групе.

Заједнички утисак учесника ове дивне духовне гозбе је испуњеност срца радошћу која није од овога света. Слава Богу за све!

Текст и фотографије: презвитер Ђорђе Стојисављевић, капетан команде бригаде из Новог Сада

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *