СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ ЛЕГЕТСКЕ БИТКЕ И НЕВИНО ПОСТРАДАЛОГ СТАНОВНИШТВА СРЕМА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

У суботу 08. септембра 2018. године на спомен обележју Легет недалеко од Сремске Митровице обележен је дан сећања на јунаке Легетске битке, најзначајније битке Првог светског рата на просторима Срема у којој су снаге Тимочке дивизије Првог позива српске војске извршиле прелаз преко реке Саве покушавајући да ангажују што више аустроугарских војника и тиме омогуће друге планиране војне операције. Битка  која се одиграла 6.септембра 1914.године  окончана је катастрофалним поразом српске војске уз више од 6000 жртава.

Тим поводом на пољу Легет сваке године служи се парастос страдалим војницима уз полагање венаца и пригодан програм.

На Спомен обележју покрај старог православног гробља у Сремској Митровици  у недељу 09. септембра 2018. године  обележено је сећање на невино пострадало становништво Срема и злочине које су починиле усташке власти крајем августа и почетком сепембра 1942. године у Другом светском рату. На стратишту Спомен гробља страдало је неколико хиљада родољуба а међу њима и чувени српски сликар Сава Шумановић.

Свештенство сремскмитровачког намесништва, после Свете литургије, у капели Свете Петке на старом православном гробљу, којом је началствовао архијерејски намесник протојереј-ставрофор Саво Ракита, одслужило је парастос невино страдалим жртвама, након чега је уприличен чин традиционалног полагања венаца и пратећег културно-уметничког програма у организацији Центра за културу „Сирмиумарт“, Установе за неговање културе „Срем“ и Српске православне општине Сремска Митровица а уз подршку Града Сремска Митровица.

Текст и фотографије: Дејан Мостарлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *