Преподобна мати Ангелина литургијски прослављена у манастиру Крушедол

На празник Преподобне мати Ангелине, 12. августа 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ сремски господин Василије и Епископ средње-западно амерички и новограчанички господин Лонгин заједно су служили Свету архијерејску Литургију у манастиру Крушедол.

Литургија је почела у 9.30 часова, а епископима је саслуживао велики број свештенослужитеља и верног народа.

Као и претходних година Преосвећени Епископ сремски Василије доделио је повеље најзаслужнијим радницима на Њиви Господњој у области науке, културе и просвете.

Ове године, награду Деспотица мати Ангелина за допринос лепоти и достојанству живота коју додељује Епархија сремска и Радио-телевизија Војводине, уз подршку Матице српске, добили су песник Ђорђо Сладоје и ансамбл “Вила” из Новог Сада.

“Хоћу, владико, искрено да Вам се захвалим за награду коју сам добио и надам се да је ничиме нећу окаљати, уз свесрдни труд да награду Деспотица мати Ангелина тек заслужим својим будућим животом и радом” – изјавио је песник Ђорђо Сладоје док је примао повељу од Епископа сремског Василија.

“Ова награда нас обавезује да истрајемо на неговању наше традиције и да не одустајемо од наших светиња” – изјавио је уметнички руководилац ансамбла “Вила” из Новог Сада.

Још једна посебна част и радост за све присутне била је додела ордена Деспотице мати Ангелине диригенткињи хора Преподобна мати Ангелина госпођи Ани Бојић из Никшића, за вишеродно материнство и делатну љубав према својој мајци Цркви, коју јој је уручио лично Преосвећени владика Василије.

“Нема већег благослова од мајчинства ни веће обавезе од преношења породичних и хришћанских вредности својој деци” – изјавила је госпођа Ана Бојић, уз захвалност на додељеној јој награди.

На самом крају, у знак захвалности, Епископ сремски Василије уручио је Епископу средње-западно америчком и новограчаничком господину Лонгину епископску панагију да је носи с љубављу и да се моли за благочестиви народ у Срему.

Да све прође у најбољем реду, побринуо се настојатељ манастира Крушедол, високопреподобни архимандрит Сава.

За звучни запис обраћања епископа Василија и Лонгина, као и фотографије, захваљујемо се архијерејском намеснику румском, протопрезвитеру Сретену Лазаревићу.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *