Одржана поетско-духовна манифестација “Бешеновска приношења”

Поетско-духовна манифестација ,,Бешеновска приношења” три године за редом окупља многобројне песнике из земље и иностранства о манастирској слави Светих Кирика и Јулите у манастиру Бешеново. Тема овогодишњег конкурса ,,Невидиљив је померач облака” произвела је песничка приношења која су по квалитету песама и броју учесника превазишла досадашње.

После свечане архијерејске Литургије коју је служио Његово преосвештенство, Епископ сремски Господин Василије са свештенством, извршено је освећење новоподигнутих манастирских конака који су изграђени од досадашњих приноса и под вредним радом и руководством Игумана Арсенија Матића.

Поетско-духовни програм уприличен је под столетним липама порте манастира Бешеново. Сабрање је благословио и отворио Његово преосвештенство Владика Василије, подсетивши на богату духовну и културну историју овог фрушкогорског манастира. О значају и неопходности неговања свести нашег духовног и културног идентитета, присутнима је говорио господин Мирослав Илић, помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

Уследило је излагање награђених песничких приношења које је надахнуто говорила Гордана Ђурђевић Димић, првакиња Српског Народног позоришта. У конкуренцији око 160 песника из земље и иностранства, жири је под председништвом песника Благоја Баковића одлучио да овогодишњу песничку повељу додели Дари Радојевић, песникињи из Горњег Милановца. Жири је образложио да је ово још једна потврда да је Радојевићева једна од наших најзначајнијих песникиња данас –песникиња лепих речи, српских речи, песникиња доброте и људскости и песникиња дубоког  поетског промишљања себе и свега око и изнад себе.

Друге награде припале су Јасни Миленовић из Сремске Каменице и Сунчици Радуловић Торбица из Новог Сада, док су треће награде додељене Жаклини Манчић из Житковца, Сари Јовановић из Краљева, Биљани Делетић Милошевић из Београда и Милојку Калосеровићу из Чачка. Посебан принос ове године је песма ,,Васкрсло је Бешеново”, коју је написала песникиња Маја Ковачевић из Краљева а извео хор српско-грчког пријатељства ,,Ирида” из Сремске Митровице под руководтвом Александре Гаруновић и оркестар Музичке школе из Војке под руководством магистра Љубинка Лазића.

Звучни запис свечаности можете послушати у прилогу.

Текст и фотографије послао вероучитељ Слободан Грујић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *