Одржана Седница Комисије за Хиландар

„Обнова манастира Хиландар представља један од приоритета Министарства културе и информисања у области заштите културног наслеђа, имајући пре свега у виду значај који Хиландар има за нашу историју, за нашу цркву, за нашу културу одосно за читав српски народ“, рекао је министар културе и информисања Владан Вукосављевић након седнице Комисије за Хиландар одржане у самом манастиру на Светој Гори. Комисија је оценила да се радови на обнови одвијају предвиђеним темпом и да је до сада обновљено 70 одсто објеката изгорелих у пожару, укључујући управо завршене радове на Белом конаку. Чланови Комисије констатовали су да сви учесници у процесу обнове Хиландара обављају посао на најбољи могући начин, позитивно оценивши залагање и рад Задужбине Хиланадар и надлежних установа заштите културних добара: Републичког завода за заштиту споменика културе, Народне библиотеке Србије и Покрајинског завода за заштиту споменика културе Петроварадин и њихових стручњака. „У 2018. години Министарство културе и информисања издвојило је 80 милиона динара за обнову Хиландара. Према садашњој динамици радова, са реалним оптимизмом можемо да кажемо да ће комплетна обнова објеката пострадалих у великом пожару бити према плану готова до краја 2021. године“, додао је министар Вукосављевић.

На седници Комисије истакнуто је да садашњи објекат ризнице онемогућава адекватно чување предмета и у сарадњи са манастирском управом биће разматрени предлози за простор за измештање ризнице. Након увида у стање целукупног манастирског комплекса, Комисија је прихватила сугестије стручњака о потреби конзерваторских радова и на објектима који нису били непосредно угрожени у пожару, као што је Црква светог Василија на мору. По окончању административне процедуре, отпочеће и предвиђени радови на трепезарији манастира.

Седници су присуствовали министар Вукосављевић, председник Комисије и чланови: Мирко Ковачевић, архитекта, Зоран Вапа, директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Петроварадин, Владимир Тријић, заменик управника Народне библиотеке Србије, Владета Јанковић, професор, Владимир Булајић, конзерватор Републичког завода за заштиту споменика културе, Светислав Николић, професор и Миливоје Ранђић, директор Задужбине Хиландар.

(фотографија: Министратсво културе и информисања)

Извор: Министарство културе и информисања

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *