СЛАВА МАНАСТИРА СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ НА ВРАЊАШУ

У суботу 12. маја 2018. године фрушкогорски манастир Светог Василија Острошког на Врањашу у Манђелосу торженствено је прославио празник свог заштитника Светог Василија –  Острошког Чудотворца. У присуству многобројног верног народа који се од јутарњих часова  сабирао у манастирском храму и порти, Свету литургију којој је претходило читање Акатиста Светом Василију Острошком, служио је протојереј-ставрофор Велизар Живановић уз саслуживање протојереја – ставрофора Саве Раките, архијерејског намесника сремскомитровачког, јеромонаха Лукијана намесника манастира Ђипше и домаћина празничне прославе – настојатеља врањашког манастира јеромонаха Василија.

У наставку молитвене  прославе испред манастирског храма освештани су славски колачи, вино и жито а протојереј – ставрофор Велизар Живановић богонадахнуто је говорио о историји и значају хришћанског светитељства указујући на узвишено место које у том смислу припада и нашем светитељу Василију Острошком Чудотворцу.

“Светитељи су најбољи пример да је достизање Царства небеског могуће и оствариво овде на земљи и у овом земаљском животу. Зато је светитељство бесцен дар који је хришћанство дало роду људском и због тога се светитељство и светитељи могу разумети само кроз Христа. Светитељи су највећа похвала и апологија хришћанства и највећи доказ Христовог божанства који се кроз њих јавља , проповеда и објашњава себе. И ми смо се данас браћо и сестре као и стотине хиљада и милиона православних хришћана и Срба широм васељене сабрали овде на молитву да забладармо Богу што нам је дао тако дивног светитеља и Светом Василију за његове молитве пред престолом свевишњега које су увек јаке и снажне, те да заблагодаримо за сва доброчинства и потражимо помоћ у нашим искушењима и мукама које имамо у овом земаљском и временом животу, рекао је у својој беседи прота Велизар који је подсетио и на  битне моменте житија славног светитеља.

Управа манастира и кумови приредили су славску трпезу љубави и пригодно послужење за све госте док је  део чланова кикиндског хора младих “Свети Николај Српски”, који је појањем пратио празничну литургију, у манастирској порти извео неколико духовних и традиционалних песама.

Текст и фотографије: Дејан Мостарлић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *