Света архијерејска Литургија пређеосвећених дарова у Сибачу

У четвртак Шесте седмице Поста, 29.марта 2018.године, у Сибачу, у храму Преноса моштију Светог оца Николаја, Литургију Пређеосвећених дарова је служио Епископ сремски Господин Василије, уз саслужење јереја Бранислава Џомбића, пароха новобановачког,  јереја Стефана Трифковића пароха сурдучког, протођакона Слободана Вујасиновића, и ђакона Светогора Сандића. Чтецирали су вероучитељи Бранислав Керечки и Илија Алексић. За певницом су појали протојереји Александар Цвитановић и Никола Деспот, јереји Зоран Ерић и Предраг Антонијевић, вероучитељи Димитрије Милановић и Ђорђе Деспот. Верни народ овога села у пећиначкој општини се окупио у храму да се сједини са Христом, и да са својим Епископом учествује у Литургији.

О реду и поретку приликом исповести свештенства и вероучитеља архијерејског намесништва старопазовачког, бринуо се протојереј-ставрофор Миле Јокић, архијерејски намесник старопазовачки, који је и беседио по благослову нашег Епископа  Василија. Исповедник, одређен од Епископа, ове године је био протојереј-ставрофор хаџи Ђорђе Воларевић, пензионисани парох и архијерејски намесник шидски.

Део беседе протојереја-ставрофора Милета Јокића преносимо овде : “Идите, дакле и научите све народе крстећи их у Име Оца и Сина и Светога  Духа, учећи их да држе све што сам вам заповедио, и ево ја сам са вама у све дане до свршетка света. Амин“ (Мт. 28, 19-20). Ове речи које је записао Свети апостол и јеванђелист Матеј, изговорила су најсветија уста, и ово није молба, ни савет, ово је заповест, заповест Господња, која ево ни после 2000 година није испуњена. Некрштених је и даље још много, а и међу крштенима је још увек мало чврстоверујућих-дубоковерујућих. Као нека зла слутња надвиле су се над нама Спаситељеве речи: “А Син Човјечији када дође, хоће ли наћи вере?“ (Лк. 18,8). Још је Свети Јован Златоусти рекао: “Када бисмо ми били прави хришћани, у свету више не би било нехришћана!“ Поучавајући своје ученике, како да се понашају, Господ Исус Христос им каже: “Знате да они који се сматрају владарима народа, господаре њиме, великаши владају над њима, али међу вама да не буде тако, него који хоће међу вама да буде велики, нека вам служи“(Мт.20,26). Ево правог смисла, ево на шта је Бог мислио када каже „владајте њоме“, владати значи служити.

Један наш велики савременик је рекао:“Када бисмо умели добро да слушамо шта нам Бог свакодневно поручује, и када бисмо умели добро да гледамо око себе, цео наш живот постао би молитва“. Ове речи навео је 3.септембра 1978. године у саборном катедралном храму на епископској хиротонији наш душеводитељ и душепазитељ Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије, па дозволите ми да у име нас овде присутних, као и у име свих епархиота архијерејског намесништва старопазовачког честитам јубилеј, 40 година епископске службе. Долгоденствуј високопреосвјашчењејши владико на многаја љета!“

У беседи својим епархиотама, Епископ сремски Господин Василије је са пуно љубави поучио, укрепио, духовно оснажио и улио вере говорећи о праштању, подсетивши на речи Христове који каже Св. апостолу Петру да треба опраштати брату своме 77 пута, односно колико год пута нам се брат наш обрати са молбом за опроштај, да му опростимо. Епископ је још рекао да је Господ  установио ове, и друге  лекове Духа Светога у Цркви нашој, која је духовна болница за спасење наше душе.

После беседе Епископа сремског Господина Василија, сви су из храма, у литији прешли до темеља нове црквене сале, која је освећена овом приликом. Захваљујући домаћину јереју Милану Главашевићу, спремљен је ручак у ресторану „Палма“ у Пећинцима, где је по благослову Епископа, отац Никола Деспот прочитао поучно слово свештенству,  и вероучитељима, подсећајући их на свете дужности на које су призвани.

Текст: ђакон Светогор Сандић

Фотографије: Димитрије Милановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *