СВЕТИ САВА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У МИТРОВАЧКИМ ХРАМОВИМА И ШКОЛАМА

Свети Сава – први Архиепископ и највећи српски просветитељ торженствено је протекле суботе прослављен у свим храмовима на територији Града Сремске Митровице. Дан великог српског светитеља обележен је у школама и појединим установама културе а у Скупштини града најуспешнијим ученицима основних и средњих школа додељене су традиционалне Светосавске повеље.

У свим градским храмовима после празничне литургије освештан је и пресечен славски колач уз присуство деце, ученика, њихових вероучитеља, кумова славе и родитеља који су са свештенством и верним народом  прославили свог свеца и заштитника.

У храму Светог Кирила и Методија ученици и деца парохије овог храма припремили су пригодне наступе уз појање дечијег црквеног хора „Благослов“ након чега су обрадовани лепим светосавским поклонима. Свечано је било и у храму Светог архиђакона и првомученика Стефана где су деца и ученици основне школе „Бошко Палковљевић Пинки“ прославила школску славу. Том приликом подељени су поклони и награде најбољима. У саборном храму Светог Великомученика Димитрија после Свете литургије и резања славског колача најмлађима су подељени пригодни поклони у виду слаткиша. Свечано је било и у храму Светих сирмијских мученика у коме су ученици такође приредили свечани светосавски програм заслуживши  богате празничне дарове, након чега је уприличено славско послужење. Свечана атмосфера била је и другим храмовима сремскомитровачког парохијског намесништва.

Текст и фотографије послао: Дејан Мостарлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *